Ahad, 23 November 2008

tag-tag juga ibubapa jangan dilupa

gua kena tag dek afred nih. peh! ini baru satu.bertambun lagi menunggu.ada beberapa lagi tag gua dapat kesan. wajib ke banyak2 tu wei?? gua syak lu orang nak mendera gua nih.. gua buat yang ni dulu pasal yang nih pendek je gayanya.

[1] Do you think you're hot?
hot kemenda la gua ni..

[2]Upload your favourite picture of you!


[3]Why do you like that picture.
sebab smart. haha

[4] When is your last time you ate pizza.
tahun lepas gamaknya.. gua dengan pizza memang tak kacip.

[5] The last song you listened to?
Izinkan selamanya namamu di hati - EYE
pheww!!!gua malu tulis ni beb!

[6] What are you doing right now beside this?
cucuh rokok lepas sebatang sebatang dan menaip sambil berdebor pasal dah lambat ni wehhh

[7]What name would you prefer beside yours.
de souza, mungkin.

People I tag.
[1] rahimin
[2] dzul
[3] farah
[4] tokmum
[5] dani izwan zainol

[8]Who is number 1?
budak jerantut.selebriti beb dia nih.takkan lu tak kenal?

[9] Number 3 is having relationship with?
dengan pakwe dia. mana la gua tahu siapa hahaha

[10] Say something about number 5.
dia tag gua suruh taruk gambor hok seksi. apa gila? gua bukan gadis.

[11]How about number 4?
peminat (video) maria ozawa.haha

[12] Who is number 2?
dzulkarnain nama dia. blog dia banyak cerita pesen angker. tapi letup hujung2. cilakak betul!tak percaya lu pergi tengok.

***
nota: dah.gua nak balik ni.mengamuk bapak gua ni kang. esok2 gua datang balik jenguk blog you all.(peh!you all.)

Khamis, 20 November 2008

serius # 2

Assalamualaikum

Dengan penuh kesyukuran,setepak sireh, sejambak mawar, bla..bla..bla.., sejug sirap, dan sekeping kad jemputan gua hulurkan kat lu orang semua, Tuan,puan,makcik pakcik, gadis-gadis,brader-brader, member-member semua, dan seme2 la mana ada ke majlis kahwin saya,

poyotito's Abdullah dan pasangan saya, Meisa Kuroki la siapa lagi.

dialamat

poyotito's
Jengka 18,pahang.


mana free dan nak makan free dijemput datang.
semua boleh datang tidak mengira jantina.
makwe dialu-alukan.

***

nota: kenduri kahwin kakak gua 22hb 11 ni beb!
mana senang datang la jengka.
diulangi makwe dialu-alukan.
gua serius jemput demeh ni wei.

Jumaat, 14 November 2008

bapak saya seorang yang tip top

terus terang cakap gua kat rumah memang lebih ngam dengan mak gua. dengan bapak gua ngam juga tapi tak solid sangat dia punya relationship pasal bapak gua ni garang beb! satu yang gua nampak bapak gua ni perfectionist orangnya.gua ni pulak berat ke receptionist. mana ngam. ada silap sikit je siap la berdarah telinga.. gua bukan nak cakap apa la, semenjak gua dewasa ni dia punya percent kena marah kalu balik rumah meningkat kepada 60 peratus. maknanya 10 kali gua balik rumah,6 kali gua kena marah. gua cakap betul ni.gua pun baghal juga,ada aje silapnya. kalau bapak gua marah masa tengah makan habislah makan sambil menangis la kakak-kakak dan adik perempuan gua. yang laki steady saja makan buat tak reti.

tapi yang gua hairan bapak gua nih memang berahi marah gua. macam seronok pula dia marah-marah gua.lagi gua buat tak reti lagi padu ayat bapak gua bagi. menangis? tak. gua ingat lagi last sekali gua kena penampor dengan bapak gua. masa tu gua darjah enam. balik sekolah tu gua lumba basikal dengan member gua. memang sakan gua mencilok itu jam. maklumlah budak baru keluor pagar sekolah. kiri kanan kiri kanan pelepow!! gua langgar sorang budak. patah gigi dia brader.. sebenarnya bukan gua langgar dia, dia yang berlari lintas jalan ikut dan. pesen tak tengok iklan jalanraya kat tv.

budak pompuan tu menangis. ah cilakak!tak boleh jadi ni. gua berkata dalam hati. tanpa banyak cakap gua terus pecut balik rumah. sampai rumah gua buat rilek2 je tengok tv. tak lama pastu ada bapak budak tu datang rumah gua. gua jadi debor lain macam. serupa tengah tunggu turn nak kena cucuk BCG. lepas slow talk lebih kurang bapak gua panggil gua. pelepowww!!! gua kena tampor. "bakpe tak kabor aok langgor orang?"bapak gua lempang gua depan bapak budak tu. berpinau mata gua cakap lu..memang padu. malam tu jangan kabor nak makan nasik, nak tengok tv pun tak lalu brader..

itu darjah enam punya cerita. sedangkan kena tampor pun gua tak menangis ini pulak kena marah. tapi gua sikit tak benci bapak gua. gua rilek je balik tadah telinga. tapi bukan tadah kosong la brader. time kena marah tu gua fikir ke makwe. terus jadi tak berapa nak kecik hati. apa gila dengan bapak sendiri pun nak kecik hati? kang bapak gua kecik hati balik kat gua tak ke susah tuh?

esok gua akan balik kampung. gua akan bercuti selama sebulan lebih. jadi sebulan lebih juga gua akan duduk di rumah. lu doakan saja gua jadi budak baik kat rumah. budak baik yang tak lagi menyakitkan hati bapak sendiri.
***
nah!layan lagu ni.
Ville Valo & Natalia Avelon - Summer Wine

Isnin, 10 November 2008

kari kepala anjing haram dimakan begitu saja

kosong.
kepala hotak gua 'rasa macam kosong'. kejap2 termenung,kejap2 termenung. gua macam depress tapi tak. dah lama gua tak into scene depress2 ni. nak kabor hepi, tak hepi mana juga. yang gua tau gua tak berapa nak gembira dengan keadaan gua sekarang.
gua syak ini semua sebab gua dah lupa gua ni manusia je atas bumi ni..

satu.
semenjak gua pulang dari kampung tempoh hari gua rasa malas nak update blog.
entah kenapa gua dah rasa macam bosan. bak kata king dia berat ke takde feel. itu hari kemain ketagih lagi.yang baru ni pun gua saja sambung sebab dah tulis sikit.
gua syak ini karma. tapi karma pesen menda gitu?

dua.
disebabkan oleh jadual makan ubat gua yang bersepai dan tidak teratur, jadi sekarang tangan gua dah jadi sakit balik. tak dan masuk seminggu ubat dah taktau mana duduk.
balik kampung esok gua nak pergi urut.

tiga.
gua berkenan betul dengan satu G SHOCK tu. RM1 je harga dia gua tengok..gua dah up RM2. harap2 takdelah orang bid.
err..sapa tau camana dah nak membayor kat mylelong tuh? haram takde nombor akaun pun situ..

Khamis, 6 November 2008

ini zaman dulu punya cerita # 7- motor berlawan dengan kambing

zaman gua sekolah dulu,gua gemor betul merayau, pantang dapat motor. kena brader gua yang paling tua tu bawak balik kriss dia.peh! masa tu dapat Modenas Kriss kira orait dah. kena pulak motor pun dah siap make up cantik2.lagi peh! cakap lu..
kat rumah gua tu masa tu ada 2 bijik motor.satu Yamaha 100 sport,satu lagi Yamaha kap pesen lama.dua-dua tak solid kalau nak bawak makwe. solid tak solid merata-rata juga Yamaha tu gua redah. pergi mandi sungai, melepak kat simpang, pergi kebun durian orang, tengok budak berlumba kat Gunung Senyum, pergi public phone talipon makwe malam-malam, dan juga ke masjid seminggu sekali.

ada satu kali makwe ajak gua datang rumah dia. kenduri kakak katanya. muka memang manis habis je ayat gua. gua memang lemah kalu buat muka manis depan gua. gua jadi auto setuju. apa gila cuti sekolah duduk rumah baca buku? mana enjoy. gua dah la stress duduk asrama. bila masa gua stress gua pun tak tau.

hari yang dijanjikan pun tiba.gua bangun awal hari tu. biasa lepas semayang subuh gua memang henjut tido balik sampai tengah hari.kadang tak tentu juga,semuanya bergantung kepada prestasi perut gua. apa gila perut kebulur lagi mau tidur? tapi hari tu gua steady. gua tak tidur balik. lepas bahan nasik sepinggan sama teh O gua bahan gi tengok TV. peh layan juga tengok kartun pagi-pagi rupanya. tak dan habis cerita gua dah terlena depan TV. sedar balik dah cerita lain. "ah!basuh motor lah!" kata gua dalam hati. tengah sedap gua basuh motor, mak gua datang kat gua. baru siap jemur kain agaknya..

"aok nok ke mana basuh motor pagi-pagi ni lang?"

cilakak!gua jadi berdebor. mak gua macam tau je gua nak merayap tak tentu hala.

"mana ada gi mana.melepak rumah budak2 ni je..",gua tipu mak gua. base tak senonoh sungguh. habis kalau kabor nak pergi Triang kompom mak gua tak bagi. point dia polis dan keselamatan gua.

"hoh molek!pada melepak tu meh tolong mok cari lidi.alang pun bukan selalu ada..,"mak gua.

ah sudah!potong betul. habis camana gua nak pergi rumah makwe ni?gua jadi haru sungguh time tu. dengan berat hati pagi tu lepas siap basuh motor,gua follow emak gua.kat ladang hati gua jadi tak tenteram. siat lidi pun tak berapa ikhlas. pesen buat kerja muka macam nak bergaduh. tapi buat laju pasal nak cepat. pedih tangan2. lama gua kat ladang tu, hari pun meninggi.. gua dah serabut satu macam. gua dah plan dengan kawan-kawan pukul 11 nak gerak. gua ajak balik mak gua taknak. baru sikit katanya. macam-macam gua ayat haram mak gua takmau juga..
ayat punya ayat penyudah dia gua balik sorang-sorang jalan kaki. dah menda datang jalan kaki balik pun jalan kaki juga la. gua kabor ke mak gua gua ada hal penting gila babi.padahal nak pergi rumah makwe. cilakak!tipu lagi situ.

naik atas rumah gua terus mandi dengan kelajuan cahaya. pakai cantik-cantik pastu terus menuju ke port(rumah hanapi). dah ada semua mana yang nak follow kami pun jalan. kitorang pergi 5 bijik motor. sekor pun takde lesen. dah menda baru tingkatan 4 mana nak ada lesen. gua lalu ikut Chenor. ikut Temerloh jauh brader..tapi ikut Chenor tu jalan kampung. budak-budak ni bukan buat kira sangat jalan kampung ke apa. semua bahan merembat secara membabi buta. gila! buatnya ada budak2 main tengah jalan kompom bersepai kena tibai..

sampai satu kampung, ada sekumpulan kambing bersembang rilek-rilek tengah jalan. gua ni memang pesen tak boleh tengok binatang, mula la datang idea bukan-bukan nak pedajal. itu jam gua kasi slow sikit motor, sampai je tepi kambing tu.. pelepoww!! gua terajang pinggang kambing tu. peh kucar kacir gua handle motor sampai terbabas masuk semak. nasib baik tak bahan ke pokok getah.
itu jam cuak juga gua brader..

kitorang sambung jalan lagi, peh ada kambing lagi rupanya. hah!lu jaga!! desis gua dalam hati. macam berdendam pulak. tengah gua fikir mana satu gua nak attack.. pelepow!!! member gua dah terajang kambing tu dengan kelajuan motor yang tak sesuai. diorang naik berdua. entah macam mana dia jatuh dari motor tapi bangle yang dia pakai tersangkut dekat motor tapi member yang bawak motor tu haram tak brek. peh gua agak ada 30 meter jugak member tu kena seret. habis luka kaki. gila gua itu jam nak pecah perut gelak. gua syak kambing tu pun sakit perut gelak tengok kejadian tu.

"bakpe aok tak brek peyol??,"mangsa.

"aku mana tau aok jatuh!,"peyol.

"bodo!"
***

Nota: Tunggang dengan cermat, ingat Tuhan.

Selasa, 28 Oktober 2008

nota kecik dari jauh

gua mengalami ketagih nak menaip.
tapi takde arah budak2 kat cc kampung gua ni pehh serupa tak pernah tengok orang menaip.jadi gua sangat malu nak menaip
ini pun gua taip secara turbo.

Sabtu, 25 Oktober 2008

di dada ini penuh dengan parut luka yang kau tinggalkan sebagai kenangan


ini gambor saya dengan dengan adik saya baru siap mesin rumput belakang rumah. adik saya ni gila babi degil macam setan. dia selalu bertengkar dengan kakak saya. menangis-nangis kakak saya dibuatnya.dengan emak saya pun dia ni susah nak dengar cakap. tapi dengan saya tidak pula.kalau saya suruh buat kerja mesti dia buat. saya saja taruk gambar ni sebab hari ni saya nak balik kampung. saya rasa mesti emak bapak saya rindukan saya. start lepas raya hari tu sampai hari ni haram satu kali pun saya tak talipon tanya kabor.padahal benda bukanlah susah pun.

amacam?bahasa gua ada nampak macam anak yang soleh tak?

Jumaat, 24 Oktober 2008

ini zaman dulu punya cerita # 6 - tragedi

dulu belakang rumah gua ada satu pokok nangka. pokok nangka tu betul punya besar. kira memang port faveret gua la tuh kalau main nyorok-nyorok. pokok tu kerengga tak banyak, tapi semut hitam kecik memang berkampung situ. peh!memang solid nyorok situ. menangis2 la budak cari tak jumpa. ada satu kes gua nyorok punya nyorok budak-budak tak jumpa.lama beb!sampai naik bosan gua tunggu.ini tak boleh jadi ni.bisik gua dalam hati.
gua turun balik pastu pergi la depan kat halaman rumah gua sambil mengendap. takut orang nampak la kononnya. hendap punya hendap tu dia steady je budak-budak tengah main roundes.. babi! gua rasa nak mengamuk je itu jam.

tapi bukan itu gua nak cerita sebenarnya.gua cuma nak kabor dari pokok tu la gua dengan kakak gua dapat buah nangka.itu je sebenarnya.jadi, ada la satu hari tu tengah sedap makan nangka,entah macam mana kakak gua dapat akal nak rebus biji nangka.gua on saja la masa tu. disebabkan kakak gua memang dah ada pengalaman rebus biji nangka sebelum tu jadi kami berdua buat sendiri je la semua benda.. kami berhajat nak masak kat luar rumah je pasal dalam rumah mak gua sibuk memasak ikan pedas ke menda entah.

gua pun ke sana ke mari menguruskan perkara-perkara yang berkaitan. kejap masuk ambik mancis, kejap kang cari getah nak buat punca hidupkan api,pastu masuk lagi ambik periuk,periuk tu kecik je brader.. kira memang saiz yang sesuai la untuk aktiviti merebus nangka. mak gua itu jam dah tanya macam-macam.disebabkan gua budak lagi gua jujur je la kabor nak rebus biji nangka..

"HAH!jangan nak main api la tengah-tengah panas ni lang....!",mak gua melarang.

"ala..takde mendanye..kak tam ada..!",jawab gua sambil pecut ke luar rumah.

lepas api berjaya dihidupkan, kakak gua pun taruk la periuk yang dah dibubuh air dan biji nangka tu atas api. gua itu jam dah tersengih bila mana air dah start memanas. sambil menunggu tu sambil bersembang. sembang menda gua memang tak ingatlah pasal benda dah lama sangat.tapi gua yakin masa tu gua haram tak tau yang ramai pemimpin negara kita sebenarnya bukanlah pandai sangat. yang gua tau pukul 4 petang memang ada cerita sedap dekat TV.

borak punya borak air pun menggelegak. peh gua dah jadi seronok lain macam. macamlah tak pernah makan biji nangka. gua pun duduk mencangkung dengan posisi tumit tak jejak tanah.sambil menjengket lah maknanya. dengan posisi macam tu gua mengacau biji nangka dalam periuk.lenguh duk macam tu gua pun cuba nak bangun. baru je nak bangun tiba-tiba kaki gua terpijak tudung periuk ke menda entah.gua jadi off balance, gua tersungkur ke depan, itu jam...

DUSH!!

"alang!!!!",kakak gua spontan termenjerit.

kepala gua ngam-ngam landing dalam periuk.betul punya ngam,sikit pun tak miss. periuk terbalik. biji nangka berterabur. gua menggelupur pedih kepala.gua menjerit-jerit sambil guling-guling atas tanah.habis kotor baju. dia punya pedih jangan kabor la brader... akak gua berlari entah ke mana. kejap kang dia datang balik bawak air dalam baldi. tanpa banyak cakap dia terus jirus atas kepala gua. peh..!

tak lama lepas tu bapak gua bawak pergi hospital. kat hospital kepala gua kena cukur. kalau tak lambat baik.doktor la kabor. gua mana tahu. entah berapa hari gua duk hospital gua lupa. yang gua ingat keluor hospital kepala gua dah macam hapa entah. buruk kemain. malu pepalih gua nak pergi tadika...
nasib baik la gua mempunyai seorang emak yang tip top.

bersambung..
***

Moral: toksah la nak melawan cakap emak mahupun bapak.

Khamis, 23 Oktober 2008

berlawan dengan ular sawa bersaiz sederhana- season finale

ok!sekarang gua sambung.
sedikit info: kejadian berlaku sekitar jam 4 pagi,hari ahad.

Matt Damon dah jadi jakun lain macam.Maklumlah Matt orang kampung,jadi ular sawa memang tak menakutkan Matt. sebenarnya Matt bukanlah berani sangat tapi pengalaman masa kecik membawak ke besar membuatkan Matt tidak takut sangat pada ular. tapi kalau ular berbisa Matt takut juga.. sambil kepala keluar ikut tingkap Matt Damon lantas mengusha sekali lagi,kali ni nak tengok ke mana pulak dah ular tu nak pergi.

"wei!!besar tu bai!takkan nak bior?",Matt tanya dalam bahasa melayu.

"kita U turn la satu kali tengok apa jadi..",Matt sambung lagi.

"HOH!molek!!u turn!u turn!", murad setuju cadangan Matt. yang lain semua diam. diam tanda setuju la gamaknya.

Tanpa banyak cakap Matt membuat pusingan U dengan bersungguh-sungguh. sampai cemas berbunyi tayar. peh!itu nampak dek Ahmad Idham cerah harapan Matt nak berlakon Impak Minima.tapi Matt dah fikir kalau berlakon nanti Matt nak Baizura Kahar jadi heroin.

"habis takkan nak tengok je?,baik kita tangkap bai!",sapa entah bagi cadangan. Matt tersengih. sebenarnya Matt dah berkira-kira nak tangkap ular tu dari tadi lagi.
Matt senyap sekejap.

"gua takde hal beb!tapi kang gua kena belit lu nak tolong tak?",Matt cuba menduga semangat setiakawan masing-masing.

"ah!mesti la aku tolong, gile!!",Murad gua syak bersuara.

"itu macam takpa!",Matt pecut secepat mungkin ke tempat kejadian.

sampai je terus Matt parking kereta tepi jalan serupa berhenti tengok orang eksiden. dengan gaya macam bagus Matt terus cari ular tu.entah setan menda merasuk Matt. peh!ada! dah lepas seberang sana pulak. Matt dan kawan2 terus hambat ular bawak ke tepi jalan. tengah jalan kang sia-sia Matt pula kena langgar. sebelum pada tu Matt dah stenbai kayu nak pepah ular tu kalau melawan. Matt pun cuba la nak tekan kepala ular tu dengan kayu. ular tu melawan. berdebor dada Matt sekejap. susah betul nak stop kan ular tu brader..

ular masuk longkang besar. Matt dan kawan2 tarik keluar balik. tarik sorang haram tak pergi brader..dua orang baru jalan. cilakak!!kuat juga ular ni. desis Matt dalam hati. dah dapat keluar longkang balik,Matt tekan kepala sang ular dengan kayu.

"HAH!lu pegang kayu ni!gua nak cekup kepala dia ni!",Matt dah jadi makin sungguh2 nak tangkap.

Matt dengan perasan kebal selamber je nak cekup. masa tu Matt haram tak fikir bahana yang menanti.baru nak cekup, pelepoww!!!
sang ular membenam taring kat lengan Matt.

"ARGH!!!!sakit sial!! pundek!!cibai!!tolong woii!!!", Matt menjerit dan mencarut pelbagai gaya sekuat hati. mau terjaga orang-orang rumah flat depan tempat kejadian. keadaan jadi tak terkawal. Matt tersentak. peluh dingin mula menitik kat dahi.
sang ular mencengkam sekuat hati, Matt mengerah segala kudrat yang ada nak bukak mulut ular tu balik. Matt guna tangan kiri nak bukak mulut ular.berjaya tapi cilakak ibu jari tangan kiri Matt pulak digigitnya. Matt sentap tangan kiri kuat2 sambil tangan kanan pegang leher ular tersebut. nah..!terbelah ibu jari. tajam oo gigi dia..

Matt terlepas dari bahana. darah membuak2 keluar dari tempat luka digigit ular. Tangan Matt kebas,sakit,sengal semua ada itu jam. tak lama lepas tu Matt suruh kawan dia sorang pergi balik rumah ambik guni ke hapa ke nak bubuh sang ular. apa gila nak pegang je..tangan dah la sakit. tapi tengah duk sakit-sakit tu ada hati lagi Matt nak cucuh rokok sendiri..

dipendekkan cerita ular tersebut berjaya ditangkap. setel semua Matt terus pecut pergi Hospital Kajang pasal tangan Matt dah sakit gila babi. lagi pun darah dah keluar banyak, kang pengsan susah juga..

masuk wad emrgency Matt kena cocok 2 kali. peh...naik pucat muka Matt itu jam.kamu tau-tau je la Matt ni macam mana orangnya.. Nurse yang cocok Matt tu baik betul orangnya. tapi dia dah berumur la. pangkat makcik dah kalau dengan Matt. tapi Matt panggil dia 'Kak'. saja bagi dia rasa muda sikit..
sebelum kena cocok,nurse tu cuci dulu luka Matt.peh!3 batang gigi ular dapat dari luka Matt.elok je gigi tu dicabut Matt dah jadi lega sikit. kalau tak bukan main sakit lagi. setel je semua doktor kabor Matt terpaksa ditahan di wad pasal takut ada komplikasi bla..bla..bla..menda tah doktor tu kabor Matt tak berapa dengor sangat dah masa tuh.

lepas kena ECG, amik darah sampai 2 bekas,kena cocok lagi satu kali kat wad,pastu kena menda tah lagi Matt didapati boleh balik tengah hari esoknya.

kesimpulan daripada kejadian ni dapat Matt simpulkan, masuk wad seronok juga rupanya kalau makwe nurse ramai yang sudi menemani..

HO HO!
***

noteMattDamon: Matt menyesal juga sikit-sikit dek kerana tindakan bongok beliau.

Rabu, 22 Oktober 2008

berlawan dengar ular sawa bersaiz sederhana.

sesudah puas bermain lucky ball di kajang, Matt Damon dan kawan-kawannya bergegas pulang. Matt boleh tahan puas jugala pasal ada menang.kawan-kawan beliau memang sahih hangin la pasal kalah. kalau ketawa pun,tawa dalam tangisan orang kabor. jadi dalam perjalanan pulang mereka yang berlima kesemuanya bersembang la pung pang pung pang dalam kereta sementara nak menyampai ke rumah. Matt dan kawan dia lagi sorang paling banyak cakap pasal ada menang. tengah Matt sedap bersembang tiba-tiba pandangan Matt tertancap pada satu objek atas jalan raya,tapi Matt tak nampak jelas sangat. samar-samar je.dah sampai dekat Matt cargas mengelak objek atas jalan tu persis Tuo Hai mengelak taik lembu atas jalan..

"woi!ular ni beb!!!",Matt Damon bersuara seakan jakun tak pernah tengok ular.

peh!!!mengantukk betul dah mata gua ni brader..
apa ubat tah doktor ni bagi,nanti malam lah gua sambung.-penulis-

note:jangan lah maki saya..

Selasa, 21 Oktober 2008

ni la orang tua kabor takde kerja cari kerja






note: makwe trainee tu comel beb!
note 2: gua tak dapat menaip panjang disebabkan lenguh.
harap maklum.

Isnin, 20 Oktober 2008

serius

gua nak tanya betul ke ular sawa memang takde bisa?
ke ada juga sikit-sikit?

Jumaat, 17 Oktober 2008

hilang akal # 2

disebabkan gua dapat sumbangan maki hamun yang agak memberangsangkan pada entri semalam jadi gua sambung balik. gua sebenarnya memang nak tulis habis semalam tapi gua tak dapat disebabkan masalah peribadi.harap maklum. HA HA!

7) gua biasa tidur pakai baju tapi bangun pagi biasanya gua dah separuh bogel. entah bila gua tanggal baju gua sendiri musykil.eh!entah-entah ada hantu spesis makwe tanggal baju gua nak rogol gua?

8) kepala gua pernah masuk dalam periuk panas masa tadika. masa tu gua dengan kakak gua rebus biji nangka dalam periuk.akibat pada tu gua terpaksa berimej botak licin ke sekolah tadika..peh malu jangan kabor la..
nanti gua cerita secara detail.

9) gua pernah berlumba motor pakai kain pelekat je. siap superman bagai. mujur tak accident malam tuh.tapi malangnya gua tewas sebab motor tak berapa tip top masa tu.

10) gua ni jenis yang boleh mengawal mimpi.maksudnya gua cepat sedar yang gua bermimpi.gua tak terjaga dari tidur,cuma gua sedar gua hanya bermimpi.jadi bila gua dah tau gua hanya sedang bermimpi siap la gua control bagi solid mimpi gua tu. kena pulak dalam mimpi tu ada makwe... siap la...

11)berat badan gua tidak pernah melebihi 55 kilo. start dari tingkatan tiga sampai sekarang berat gua hanya berubah-ubah di dalam range 50 ke 55.jenuh gua timbang brader..

12)gua tak geli pegang lintah atau ular, tapi kalau katak memang gua tak berani nak pegang. pijak gua berani la..

13)gua tak kisah langsung kalau ke mana-mana seorang diri. tak kira dekat atau jauh. tapi gua goyang nak lalu sorang-sorang dekat port yang ramai makwe bersidai.

14) gua tak boleh minum teh tarik. kalau soya tu memang tak boleh masuk lansung.tapi teh tarik gua bukan tak minum,gua cuma tak boleh. gua akan mengalami sakit perut yang macam setan kalau pekena teh tarik. tapi main dengan gian jarang-jarang gua pekena juga.. gamble aje la..

15) gua pernah berdarah kepala kena baling batu dek makwe masa kecik. tapi disebabkan gua steady,gua haram tak menangis. gua cuma pecut balik rumah kabor ke mak gua..
HA HA!

16) walaupun gua berasal dari kampung, gua haram tak berminat dengan aktiviti memancing. gua hanya akan follow budak2 pergi memancing bila mana port yang dituju tu adalah port yang berstatus boleh mandi. bukan menda,tak dapat ikan kang boleh juga tiruk. setakat mancing kolam mampus gua tak ikut..


hah!ambik!gua siap bagi bonus satu.
amacam?
***

note: lu orang pun buat la satu wei.
malu la gua membirah sorang-sorang..

Khamis, 16 Oktober 2008

hilang akal

disebabkan gua ni memang berahi bercerita dan juga dah tak berapa nak ada akal dah sekarang, jadi gua nak layan tag dari brader ni. sebenarnya gua haram tak kena tag pun. tapi disebabkan gua birah dan mengada-ngada, gua tag diri gua sendiri. dia kabor nak 15 weird things. tengah gua bosan tahap babi laut ni baik gua start menaip.
gua kira tak salah nak berkongsi cerita bukan?

1) gua mengalami masalah susah tidur. dan bila dah tidur gua jadi susah pulak nak bangun. jika ada petua yang senang dan boleh diharap sila kabor.

2) gua ni jenis yang haram tak peramah lalu orangnya..tapi bila gua dah start ngam dengan seseorang tu..hah!siap!tadah telinga je la dengar gua bercerita.
kat dunia internet jangan buat kira la brader..

3) gua memang berbakat bab-bab berbetah. tak kira la orang tua ke muda, kalau gua rasa gua betul memang gua akan betah habis-habisan.memang gua berjiwa pembangkang gamaknya..

4) gua takut jarum. ini memang betul punya takut. gua boleh rilek depan TV sambil makan nasik tengok cerita pancung kepala,robek perut,kerat kaki,medik TV, dan juga adegan rogol beramai-ramai.
tapi part orang kena suntik jarum kompom gua tutup mata takpun buat2 taip mesej.

5) gua ni badan memang kurus je beb! tapi dulu setiap kali ada kes-kes kelahi di tempat gua belajar kerap kali juga budak-budak panggil suruh setel. peh!steady gila. gua memang berbakat jadi leader lah gua syak.. memang ngam lah dengan maksud nama gua, hamba yang memimpin..

6) gua bukan kidal. tapi yang peliknya setiap kali gua drive kereta, mesti gua guna tangan kiri kalu nak masuk ataupun tukor gear.


ah!kompiter ni memang dasar palat betul la..

Selasa, 14 Oktober 2008

harta bertimbun-timbun kalau hati tak bahagia pun tak guna brader..

Buat pengetahuan semua gua dah duduk depan kompiter ni dari pukul 12 tadi sampai sekarang. kejap duduk biasa, kejap berlunjur, kejap mencangkung, kejap melepet sampai sakit pinggang-pinggang dan paling tragis sekali gua sampai duduk bertimpuh serupa makcik-makcik siang bawang. camni lah gua bila dah ngadap kompiter.tak kira kompiter berinternet ke tidak.

dia bila dah lama mengadap fokus jadi lain,dia dah lebih ke termenung. tiba-tiba gua jadi terfikir camana kalau tiba-tiba gua jadi kaya. contoh la gua kemas-kemas rumah tengok-tengok dalam stor ada 15 guni berisi duit. kat guni tu pulak terang-terang tulis nama gua siap cop halal sekali. kira-kira semua ada 300 juta.hah! time tu gua ingat mau jem kepalahotak gua nak buat apa duit banyak-banyak gitu..
jadi gua dah fikir siap-siap..

mula-mula gua ingat nak payung kat bapak gua BMW X3 tuh sebijik. barulah solid bapak gua nak keluor dating dengan mak gua ke, nak ke masjid ke, lepak simpang minum teh ke, takda pun senang la beliau nak usha2 ladang sawit beliau.. mak gua pulak gua nak payung satu pasar malam kat beliau. bukan menda, mak gua ni memang gemor betul membeli belah kat pasar malam tu.. kena hari jumaat je manis je muka pergi ayat bapak gua kabor nak beli sate. barang kemas tak payah la gua ingat pasal kang orang kampung ingat mak gua nak menunjuk-nunjuk pula... bawak pergi haji? itu takyah kabor pun gua kompom buat punya...

adik beradik gua pulak,kalu kak long gua, gua nak bagi toyota caldina la, dia satu laki dia satu. sedap sikit dia nak ulang alik pergi sekolah. abang gua yang paling tua tu pulak gua ingat nak payung la BMW model paling terkini sekali.pastu gua suruh dia berenti kerja. ini tidak kerja punya pasal nak balik kampung pun susah. akak gua yang no tiga tu pulak gua nak belikan dia Honda Jazz satu. bukan menda, beli keta mahal2 kang orang ingat dia kerja makan rasuah pula.. akak gua yang atas pada gua tu gua ingat nak payung hospital je lah kat dia sebijik suruh dia manage. sesuai la gamaknya dgn kursus management hospital yang dia belajor tu..

ok.sekarang adik gua pulak. adik pompuan gua yg sorg tu gua taktau nak payung apa ke dia, pasal kerja dia memasak dengan bersms dengan pakwe je. nak payung dapur sebijik bunyi macam tak senonoh pula. jadi payung handphone berkamera 5 bijik pun dah solid gua rasa.. adik laki gua ada 2 orang. dua2 gua nak payung RXZ catelyzer sekali dengan helmet dan peralatan keselamatan paling canggih sekali.dah menda dua-dua teringin benor gayanya nak jadi mat rempit. tapi setiap kali adik gua keluor merempit, gua akan pasang escort depan belakang. barula keselamatan adik gua terjamin brader...
tak lupa juga adik pompuan bongsu gua. yang ni gua nak belikan TV 150 inci. suka sangat tengok kartun dengan cerita indon je gayanya..

itu baru adik beradik.rumah orang tua gua plak gua nak renovate bagi jadi 12 tingkat. tingkat lain gua taktau lagi nak buat apa. tapi tingkat atas sekali gua nak taruk set karaoke, home theatre dengan meja snooker 5 bijik. takyahlah gua keluar malam2 pergi lucky ball dengan kawan2 lagi. bapak gua pun dah tak bising gua balik lambat malam-malam. satu lagi gua ingat nak taruk teleskop ke apa namanya benda tu kat tepi tingkap. boleh juga gua teropong bintang malam2 serupa dalam cerita smallville tu...

last sekali gua. gua ingat itu jam jugak gua balik kampung.lepak kampung je sambil jaga mak bapak gua. pastu beli buku agama dan beribadat banyak2. ye la duit berkoyan-koyan kalu tak beribadat pun tak guna brader...
hah!amacam??agak-agak kalu bapak gua baca ni apa jadi??

oh!cemas-cemas gua lupa. lu orang semua pun gua ingat nak bagi juga la setengah juta sorang. bukan menda,duit banyak2 bukan boleh bawak masuk kubur...

ok.cukuplah setakat ini saja.balance duit tu nantilah gua pikir nak buat apa.gua nak pergi buat semayang hajat dulu ni.
****

note: gua memang tabik sapa baca benda ni sampai habis.
HA HA!

Ahad, 12 Oktober 2008

ini zaman dulu punya cerita # 5 - quotes yang gua takkan lupa

dulu time zaman sekolah menengah gua banyak betul kena sumpah dek cikgu. macam-macam jenis maki hamun gua dapat. tapi gua tak menaruh dendam. cuma sekadar gua tak boleh lupa.ini antara yang masih lekat kat palahotak gua.

"dengan perangai melawan cakap cikgu kamu ni,saya rasa habis kuat pun dapat D je subjek bahasa melayu kamu ni,". - puan ghazani,cikgu Bahasa Melayu gua masa tingkatan 5.
gua haram tak ambik port apa dia kabor. takdenya gua nak balik rumah study sungguh-sungguh semata-mata nak tunjuk kat dia gua boleh score. tapi dengan perangai gua sama macam tu at last gua dapat B3 untuk SPM. kalau dapat A1 mau gua tepek kat dahi dia result SPM gua beb!

"awak ni dah macam anak saya dah..jangan la buat masalah lagi,ada masalah peribadi cerita kat saya, jangan seksa diri sendiri..saya rasa nak menangis tengok awak banyak kena sebat dekat perhimpunan.berubah ye..," - ada satu ustazah kabor kat gua dalam satu temubual peribadi dalam bilik guru pompuan.
PEH!yang ni memang solid habis. ustazah tu dah la muda lagi masa tu,comel satu hal. cair gua sekejap.
yang ni je la sejuk telinga sikit dengor. hok lain bikin panas je.

"hish kamu ni nak jadi apa?nak jadi samseng? macam ni sampai bila pun kamu takkan berjaya!", - ustazah rohana yang gua cerita itu hari.
"ho la!!", - gua jawab balik.
gua pegang kata-kata lu sampai hari ni beb!

"hoi!!kamu ingat kamu tu siapa??mak bapak kamu tak ajar cara hormat orang tua? dah taknak sekolah sini meh ikut saya naik pejabat.ambik surat berenti.", - Meran, cikgu geografi gua.
dia datang maki hamun dan ugut gua lepas nampak gua bergurau(yang agak kasar dimata dia la kot)dengan makcik dewan makan. padahal makcik dewan makan tu siap boleh gelak2 je layan gua. pendek kata dia dah anggap gua ni anak dia dah.Meran tu plak lebih-lebih.
tak tau hujung pangkal tak payah la nak sound-sound orang woi!!!!

"dalam sekolah ni saya ada 3 orang yang paling saya benci. pertama,(dia sebut nama gua), nombor dua ahmad hafizuddin, nombor tiga hafiz suliman,". -warden gua masa gua sekolah asrama.
hek eleh..lu nak kira benci lu,dah orang benci lu tak tau berapa ramai plak wei!!!


ah!malas pulak gua nak sambung lagi.
tiba-tiba jadi panas pulak kepala gua ni.

Jumaat, 10 Oktober 2008

ini zaman dulu punya cerita # 4 - bapak gua, kereta dan raya

seperti yang gua bagitau dulu, gua dah pandai bawak kereta start enam tahun lepas. jadi bila dah gila stereng ni memang motor gua dah tak pandang sangat time2 beraya ni.. mana mewah pergi beraya jauh2 naik motor beb! kena pulak ke rumah makwe. kalau naik kereta tu boleh juga up saham gua depan mak makwe gua beb! kena pulak datang naik kereta berjenama sikit, heh manis je muka mak mertua jemput naik..

untuk pengetahuan kereta yang gua selalu lenjan tu bukan kereta bapak gua. bapak gua pakai kereta lain berjenama Pajero. sedap nak langgar bumper laju-laju katanya. kereta tu tinggalan arwah brader gua yang gua cerita tempoh hari. sebelum pada tu gua duk lenjan toyota KE30 je.. KE30 tu betul punya berat stereng dia bai! tapi sekarang kereta tu bapak gua dah pass kat adik dia..

gua ni jenis bawak kereta memang tak reti slow. dalam kampung je gua berhemah sikit. pasal kalu laju-laju kang mula la ada je yang bawak mulut kat bapak gua. cilakak betul! keluar je jengka memang berceret tayar gua kerjakan. maklumlah darah muda.. tapi gua kat kampung je la dapat kereta pun. bapak gua tak bagi gua pakai terus.
tak harap katanya.. kena pulak rekod accident gua memang dah banyak. tapi accident motor la. kereta setakat ni ok lagi, cuma ada satu kali tu gua terwheelie kat jalan nak ke pasar malam kampung gua tu ada la.bajet pro la nak u turn jalan sempit camtu. reverse punya reverse dah terlebih pula, terjungkit belah depan nasib baik tak terus terjun ke ladang sawit orang bawah tu. malu jangan cakap la itu jam. orang penuh keliling tolong tahan kereta tak bagi bergerak. gua dalam kereta, sampai naik keras kaki tekan brek bai!ikut hati memang gua malu nak hadap masyarakat dah lepas tu...

ok!berbalik kepada cerita tadi, gua lenjan punya lenjan. cuti pun habis. gua pun balik semula ke tempat belajar gua. kat tempat belajar gua semua berjalan lancar. takda masalah, cuma masalah kekurangan awek je.. sampai la satu hari tu gua balik kampung semula.. sedang elok je gua sampai, tak sempat gua gua nak baring-baring dulu ke apa ke, mak gua terus cakap,

"aok buat menda ke kereta tu,lang?, ayah bising kabor bunyi macam-macam."

peh!gua baru sampai bai,gua jadi panas, dan disebabkan dulu gua memang tak senonoh budaknya, gua jawab balik dengan nada suara tak puas hati.

"buat mendanya, kome bawok je la!!, takpa!!lepas ni kome tak bawok dah keta tu!!"

gua pun start motor terus pecut pergi simpang pekena karaoke.

pagi esoknya, bapak gua sound gua pulak. mak gua dah cerita gamaknya peristiwa malam tu kat bapak gua.

"tu la dianya!orang tegur sikit melenting!"

gua diam je. panas belum reda lagi.

hari berganti hari, bulan berganti bulan. gua tak bawak langsung kereta tu. bapak gua pun haram nak pelawa gua pakai kereta tu balik. jadi asal nak ke bandor je gua tumpang naik motor member gua. kereta memang gua tak usik langsung. ego la konon. gua bertahan sampai satu masa, dah nak masuk raya haji. ah sudah!camana nak beraya ni. gua jadi panik. beraya naik motor je la kali ni..gua berkira-kira dalam hati.

gua pagi raya tu memang takde feel betul nak beraya. mujur la raya haji, kena raya puasa? dalam takde feel tu gua dah plan juga mana nak pergi. balik je semayang raya, siap aje salam2 kat rumah, gua pun stenbai la nak merayau. tiba-tiba,

"alang! nah kunci kereta, bawak elok2! jangan balik tengah2 malam sudah!", kata bapak gua sambil hulur kunci keta.

gua jadi hura hara. antara ego dan keinginan. gua teragak-agak nak ambik ke tidak kunci tu. gua tenung muka bapak gua. penyudah dia,

"hmmm..,"gua sambut kunci tu dengan muka tak berapa nak sengih.

dapat je kunci gua terus pecut ke kereta. kalau tadi depan bapak gua muka macam nak bergaduh, tapi apa cerita dalam kereta gua jadi tersengih aje sepanjang jalan?

***

Rabu, 8 Oktober 2008

cerita raya saya # 2

disebabkan ini bulan raya, jadi gua masih nak bercerita tentang raya. untuk saja-saja nak bagitau lu orang semua, raya baru ni gua beraya kat Jengka. tahun-tahun sebelum tu memanjang raya kat kedah je, kampung bapak gua.tok dan nenek gua belah mak gua kat Jengka 3 dah lama takde. jadi mak dan bapak gua tak perlulah kecoh2 pasal giliran nak balik kampung siapa. memang tiap kali raya puasa je raya kat kedah. raya kat kedah tu betul punya tak best. bukan pasal apa, kawan-kawan tak berapa nak ada. kalau pagi raya tu dan la 3 bijik rumah gua beraya pastu dah balik rumah join bapak gua tidur depan tv.. ada sesetengah kes raya pertama orang sibuk beraya, gua pergi mandi air terjun Lata Bayu berdua dengan adik gua apahal?

tahun ni kalu ikutkan bapak gua nak balik juga, tapi oleh sebab kakak gua 30hb pun kerja lagi jadi plannning cancelled. raya kat jengka je. peh..memang solid raya kat jengka ni beb! memang macam-macam aktiviti berunsur enjoy yang dapat gua sertai. kalau dah enjoy namanya memang tak lari dari aspek pembaziran wang. tapi enjoy punya pasal apadahal. kalau kat kedah tu aktiviti paling best sekali cuma meletupkan pokok pisang nenek gua dengan mercun je.. bersepai batang pisang gua adik beradik kerjakan.

kat jengka tu pulak gua memang tak pernah terlibat langsung dengan acara takbir dari rumah ke rumah tu.. eh!entah ada ke tidak acara tu baru-baru ni gua pun tak tau. yang gua tau malam raya gua dah merayap entah ke mana. mak gua nak mintak tolong beli gas memasak pun dah tak boleh.

enjoy punya enjoy dah dekat pagi baru gua balik rumah. banyak betul aktiviti malam tu. pastu pagi raya tu mula lah liat nak bangun. mata bukan main pedih lagi nak bukak. pedih tak pedih pun gua bangun juga. bukan apa, gua ni memang berahi betul pergi semayang raya. kat situ la paling solid sekali nak bersembang dengan member yang lama tak nampak muka.mana yang kerja kilang balik, yang turun naik turun naik KL cari kerja balik, yang kerja gaji baru dua ribu sembang macam gaji lima belas ribu balik, mana kerja cikgu, technician, askar, polisco, dan yang mana dapat cuti la senang kira semua balik. peh itu jam pelbagai jenis sembang dan letup boleh dengar beb! sembang punya sembang orang dah nak start semayang pun masing-masing rilek-rilek je atas motor sambil hisap rokok sedap masing-masing. habis je orang khutbah, semua pun kucar kacir start motor nak balik! gampang!hala balik laju je..

disebabkan perut gua kebulur gua pun sama terjebak nak balik cepat.
elok je sampai rumah mak gua tanya,

" sempat dok semayang?"

"huh! masjid penuh...", gua jawab dengan nada menyamar kecewa.
***

Rabu, 24 September 2008

ini malam gua ingat nak pergi terawih la..

pejam celik pejam celik, hari ni dah masuk 24 haribulan september.
maknanya dah 24 hari juga kita semua berpuasa. bagi yang berpuasa la.
maknanya juga lagi 6 hari saja lagi nak menyambut aidilfitri yang menjanjikan seribu satu makna dan juga kuih-muih serta aneka juadah yang solid-solid semuanya.
tapi sebagai seorang dewasa gua rasa kemeriahan aidilfitri tidak lagi semeriah zaman gua kanak-kanak dulu. kalau dulu kecik2 gua dapat duit raya, sekarang gua pula kena bagi duit raya. walaupun gua ni bukan spesis yang berduit sangat, gua akan pastikan juga adik-adik serta anak buah gua mendapat suntikan duit raya yang secukupnya. gila mana boleh tahan pagi raya kena hanjing2 dek adik-adik gua pasal tak bagi duit raya?

walaupun blog gua ni biasanya menghidangkan entri-entri yang berpotensi untuk membuat lu orang semua ketawa ataupun paling koman sekalipun tersengih, namun hakikatnya hidup gua di bulan puasa ni bukanlah begitu menggembirakan. banyak perkara2 sadis menimpa gua dalam tempoh 2 minggu gua berpuasa ni.kejadian-kejadian yang menyebabkan gua mencarut,memaki hamun, dan juga menyumpah seranah siang-siang hari. tapi setelah dimuhasabah balik gua anggap ini semua ujian Tuhan terhadap hambaNya sahaja..

gua sebenarnya nak tulis entri lain pagi ni tapi kompiter pinjaman ni macam sial la pula, monitor dia kejap off kejap nyala ni apa cerita brader.. naik berpinau mata gua beb! kompiter gua jangan tanya kenapa. nanti lepas raya gua cerita. skang ni nak cerita menda kejap-kejap maki hamun kompiter?cakap banyak pun tak guna, ini hari gua nak balik kampung. satu keputusan yang bakal buat gua kembali menjadi manusia normal dan juga akan membuatkan hati gua jadi tenang semula. tidak seperti sekarang.

jadi sebelum gua balik siang karang gua nak memohon maaf dan juga mengucapkan Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang kepada semua yang membaca blog ini dan gua juga ingin mengucapkan selamat berpuasa hingga ke maghrib.

***
nota:kepada sesiapa yang nak datang beraya rumah gua, sila datang raya kedua atau seterusnya pasal raya pertama gua kompom pergi beraya rumah awek2 punya.

HA HA!


update: 'awek2' pada pemahaman gua hanyalah merujuk kepada perempuan2. awek tidak sama maksud dengan kekasih dan teman wanita.
sekian terima kasih.

Sabtu, 20 September 2008

fakta dan tag

gua kena tag buat kali ke dua. itu hari oleh selebriti blog ni. skang ni oleh budak bercinta ni pulak.macam biasa la tak layan kang gua takut kena tuduh sombong pula. jadi gua layan.

7 Fakta ringkas mengenai gua :

1) gua tak minum soya, tapi kalau nasik gua makan.

2) gua sangat meminati subjek pendidikan jasmani ketika di sekolah rendah.

3) gua selalu main bola, tapi sampai hari ni gua haram tak terer2 pun..

4) gua mempunyai pengalaman memandu kereta selama 6 tahun. 2 dengan lesen dan 4 tahun tanpa lesen.

5) gua dah reti ada makwe start darjah enam.nama dia roslinda jamian. itu hari rumah dia terbakor. kesian dia.

6) gua tak pernah dan tak berminat langsung nak pergi pergi clubbing. betul brader..gua lebih suka duduk rumah basuh pinggan.

7) badan gua kurus tapi sasa.


gua tak nak tag sapa2.
***

update: gua tiba-tiba teringin pula nak tag orang.
jadi gua tag weeya, kusutkusut, atune,amaradona(idola letup gua) redz, don balon, dzul, rahimin, hajime dan semua yang baca entri ni.biar padan muka lu orang semua.ni tag berkelompok nama dia. kalau rajin layan la woi!! tag ini takda tarikh luput ataupun masuk angin.
tapi pada siapa yang malas nak layan tu,takda arah la kan...

ini zaman dulu punya cerita # 2

Dulu masa saya tingkatan tiga, saya ada jatuh hati sama satu makwe. Nama dia Siti Syarifah Mohd Jani. Saya memang suka betul pada dia. Badan kurus, kulit tak cerah sangat, lemah lembut saja orangnya. Berjalan serupa nak rebah saja tiup dek angin. Suka betul saya perhati gelagat dia. Jangan kata dapat bercakap, dia pandang saya pun saya jadi berdebor lain macam.

Masa tingkatan tiga tu dia sekelas dengan saya. Sebelum tu haram tak perasan dia kelas mana. Yang saya tahu masa tingkatan tiga tu saya kerap conteng conteng kitab dia. Saya punya la pemalu time tu, jadi itu je laa cara yang ada untuk mendekati beliau. Lagi satu dia ni pandai orangnya, saya ni asal periksa je nombor dua puluh lebih. Tapi saya duduk kelas pandai jadi tak ada laa malu sangat. Malu pada dia je lah.

Saya tak mau pakai posmen posmen pasal nanti kalu tak dapat ayat beliau, saya juga yang malu. Dia selalu tinggal buku dalam laci meja dia. Lepas satu satu kitab dia saya conteng. Lepas kena conteng pun beliau masih tinggal lagi buku bawah meja. Base degil. Mula mula conteng bukan bukan saja. Tapi lama kelamaan dah berat ke mengayat pula. Tapi haram takda respon. Dia usha panas saja pada saya. Namun setelah sekian lama dia respon juga. Penat juga hari hari tulis 'ilebiu'. Saya jadi happy tahap dewa dewi. Lepas pada tu saya semangat betul nak pergi sekolah.

Dipendekkan cerita, hujung tahun tingkatan tiga, saya pun couple la sama dia. Namun disebabkan saya pemalu bukan main masa tu, jadi tak ada laa duduk bercinta je dalam kelas. Sekolah agama pula tu, memang bahaya couple couple ni. Kena tangkap nanti habis laa kena bersanding dekat perhimpunan. Mana nak letak muka brader..

Percintaan secara rahsia gua berjalan dengan lancar sehingga gua kena buang asrama kerana mengumpul pelbagai kesalahan asrama dan juga kesalahan kesalahan yang entah menda menda punya kesalahan. Tidak ada gunanya saya listkan disini. Buat malu saja.

Dipendekkan cerita sekali lagi, saya berkawan dengan dia sampai tahun 2004. Sepanjang tempoh tersebut memang banyak kali betul saya menduakan beliau. Saya ejas makwe lain pun pasal dia jauh dari saya. Kalu dia sentiasa ada disisi saya, saya tak buat macam gitu rasanya. Zaman tu tengah buas, jumpa makwe solid sikit mula laa lembik leher mengayat. cilake..

Lama kelamaan dah tak tahan agaknya dengan perangai saya, dia pun mintak lepaskan dia. Amboi, dah macam mintak cerai pula. Tapi sebab saya ego dah ada makwe lain masa tu saya pun terima saja dengan hati terbuka sambil kabor orait. Tapi malam tu saya jadi terkebil kebil bijik mata tak boleh tidur apahal?

***

Ralat: Ini hari adalah birthday beliau. Itu pasal cerita ini wujud.

Jumaat, 19 September 2008

laici kotak besar hanya RM2.90 di petronas!

itu hari gua ke hospital kuala lumpur. member gua ada appointment menda entah dengan doktor. disebabkan beliau sakit dan tak boleh drive jadi gua tolong la beliau. lagi pun gua ni dah diasuh supaya menjadi makhluk yang baik hati dan suka menolong orang.

nak dijadikan cerita, gua sampai Bangi semula dah tengah hari, dah dekat pukul 1 dah masa tu. tekak jangan cakap la dia punya kering.puasa, stended la. gua singgah la petronas dekat rumah gua tu pasal member gua suruh bubuh minyak. siap je bubuh minyak member gua tu suruh beli air laici kotak besar pulak.ya kawan-kawan!beliau tak puasa. tapi beliau sakit, jangan la salah faham. oleh kerana beliau sakit dan kena makan ubat, jadi gua tolerate la tolong beli..

gua takde la malu sangat nak beli pasal tahun lepas gua dah biasa beli2 time tengah hari bulan2 puasa.tapi itu tahun lepas, tahun ni gua mesti mau full beb!berbalik kepada cerita tadi. jadi gua buat muka biasa-biasa je ambik air kotak laici tu pastu taruk kat kaunter.
peh..itu jam awek-awek petronas tu dah sok sek sok sek mengumpat sesama mereka sambil gelak-gelak.. gua jadi malu. dah la ada sorang budak baru tu memang gua berkenan. muka manis-manis je..aurat pun tutup, cakap pun lemah lembut je.tapi disebabkan gua miskin aje sepanjang tahun gua jadi takde feel nak usha dia.topup pun kadang miss camana nanti gua nak berbalas sms dengan dia? jadi hari-hari tengok aje laa muka dia sambil berimaginasi bukan-bukan..

berbalik semula kepada cerita tadi, awek-awek situ peh kemain prasangka buruk lagi kat gua. iya la beli air pukul 1 takkan nak simpan berbuka kot. memang kena tuduhan rambang la gua kan? tanpa cakap banyak gua pun hulur RM5. sambil ambik balance awek muka manis tu tersengih2 je. peh..sakit pulak hati gua itu jam.

"tak puasa ye?",kata awek muka manis tu kat gua sambil hulur balance.

"hish!!!ni saya beli untuk orang rumah saya la!dia tak boleh puasa", gua jawab sambil buat muka paling serius.

nah!ternganga mulut masing-masing dengar jawapan gua.
***

ralat:dah terang2 gua selalu singgah petronas tu dengan member2 gua. bini apebendenye lagi woi?? yang sampai ternganga mulut tu apahal???
muka remaja cam gua ni takkan la dah kawen...

Khamis, 18 September 2008

sekilas sembang bersama kawan yang senonoh sikit

"lu apa nak jadi ni wei?"

"apahal pulak?"

"ye la, sembahyang tidak puasa tidak, ngongkek sana sini.."

sunyi.tiada jawapan.

"rilek la, Tuhan tu Maha Pengampun brader.. pintu taubat sentiasa terbuka.."

"rilek-rilek juga..dah kalu lu mati tak sempat bertaubat apa cerita brader..."

perbualan tamat.
***

Rabu, 17 September 2008

hari tu dalam sejarah: bersahur di kampung

cuti sabtu dan ahad baru-baru ni gua balik kampung.ye la bila mak gua dah hello tanya bila mau balik berbuka, apa lagi gua nak tunggu. sementelah pula lepak bangi ni memang banyak buat perkara sia-sia je. baik gua balik. lagipun mak gua hello2 tu rumput belakang rumah dah panjang la tu. haih!

balik berbuka kat rumah memang terbaik la kan? dengan lauk macam-macam jenis, kuih muih beraneka warna, air tebu ada, air kelapa ada, air carrot susu rasa tak berapa nak carrot pun ada.betul...memang syok habis buka puasa kat rumah ni. tapi bukan itu gua nak cerita sebenarnya.

pagi tu nak dekat pukul 5 mak gua kejut bangun sahur. peh..rabak juga nak bangun brader..tapi makan punya pasal gua bangun juga.tak makan kang mana nak cari tenaga nak mesin rumput? lauk pauk time sahur jangan buat kira la kat kampung ni, dah tahap lauk berbuka.air je foul, air sejuk takda.milo panas aje. tapi itu jam gua tak selera sangat pasal sebelum tidur gua dah tibai sepinggan sambil layan Planet of The Apes. entah menda-menda punya cerita.
selera tak selera pun habis juga sepinggan..

sudah je basuh tangan,gua pecut menuju ke bilik gua. biasa lah perut dah kenyang mesti mau cucuh rokok punya. balas 2,3 batang barulah solid pakej sahur gua. baru lah nasi tu dapat di proses dengan baik. heh!
gua masuk bilik. tutup pintu. gua ambik kotak dunhill 14 yang ada atas meja. eh!ringan lain macam ni.. gua jadi tak sedap hati. malam tadi ada lagi rasanya. gua bercakap dalam hati. gua goncang-goncang kotak dulu. kotak 14 biasanya ada terselit 2 batang tepi dia. tu yang kadang goncang-goncang takde bunyi. gua memang harap sangat la ada terselit tepi-tepi tu.memang dah abis sungguh gayanya ni. gua panik.
bukak je kotak tu,dengan tak semena-mena..

"woi!!yang engkau perabis rokok aku apahal?????"
"abis sekarang aku nak hisap apa perut kenyang2 ni? cuba kau cakap!
mana nak cari kedai jual rokok bukak pagi-pagi camni??"

gua sound adik gua yang dari tadi senyap tersengih2 sambil buat keluar asap ikut hidung.
Macam setan.
ikut hati memang gua nak lancarkan Tinju Maut Harimau Kumbang je..
***

Rabu, 10 September 2008

order-order juga brader..

petang tu cuaca memang terbaik. redup-redup sedap mata memandang. memang elok main bola cuaca sedang-sedang tu.
tapi bulan-bulan puasa ni sapa sanggup main? memang kena tuduh tak puasa la.
jadi gua ambik keputusan nak ke pasar ramadhan. mana syok petang-petang sekadar bersembang kat rumah. kena pulak pukul 4 baru bangun, kalu tak pergi 'param' memang rasa macam tak puasa je hari tu.

tapi tu la, dalam arena per'kutu'an ni, bukan semua kutu boleh harap. ada juga yang lebih rela mengadap Yahoo Messenger petang-petang. entah siapa yang online petang-petang puasa camtu gua pun tak tau. bila orang nak pergi je mula la kucar kacir order.

"wei! tapau nasik dengan air sedap kat gua sebungkus!", ada kutu order. sayup-sayup dengar dari tingkat atas.

"air sedap apa woi?", gua.

"alaa..sirap special macam budak ni beli semalam tu!
sirap apa tu.. err.. semenyih?"


"semenyih siput babi lu!! sirap selasih la setann!!",
***

Jumaat, 5 September 2008

sudah empat tahun brader..

seperti juga ramai manusia lain, gua juga ada abang.
ade orang cakap muka dia serupa Van Persie.
gua jadi hairan. apahal tak sama? apahal gua macam Johnny Depp?
brader gua tu betul punya ramai awek time sekolah.
entah ayat pasif ke ayat aktif dia gunapakai gua pun musykil.
kalu dalam laci tu bersepah gambor awek sama surat-surat.
awek dah la semua tip top.
berbulu je gua..

tapi silapnya dia tak ngam dengan gua.
makan tahun juga la kami tak bertegur.
selisih je buat tak nampak, selisih je buat muka ketat.
duduk sebilik tapi haram bersembang. masing-masing buat kepala sendiri.
kene baru lepas makan nasik rokok pulak habis sanggup keluar pegi kedai.haram tak nak mintak ngan gua.
betul tahap kritikal brader..
bercakap pun time raya dan juga time mak gua suruh panggil makan nasik.
lain-lain time memang tak dapat la jep!.
apa punca masalah ni gua tak dapat nak bagitau lantaran terlupa.

nak dijadikan cerita, ada la satu hari tu gua terdesak gua sms kat dia.
"allo brader!kome kat UM ni,ahad ni datang ah kome nak tumpang barang.baju berlambak2 ni. bawak kereta. bawak bakal akak ipar kome sekali!"
(peh..panjang sms gua..)

brader gua balas,
"tengoklah!aku hujung minggu sibuk biasanya"

hari ahad gua tunggu, tapi dia tak datang,gua jadi hampa.
cemas-cemas gua jadi kecik hati.nasib baik tak jadi.
tiga minggu lepas tu program pun habis, gua terus balik kampung.
sampai kat rumah gua tengok brader gua pun ada.
gua salam.
entah macam mana gua boleh TERbersembang ngan dia.

"ngape tak kabor balik hari ni?tidak, boleh balik sekali ngan aku!", dia tanya gua.

"ah!palat lah!hari tu taknak datang!
jenuh kome tunggu",gua sound takut2.

dah ada point gua pun sembang la pung pang pung pang.
tengah sedap bersembang gua tengok ada satu awek lalu kat dapur.
gua kat beranda luar masa tu.
woo!sapa punya awek tu??", gua tanya kuat-kuat saja bagi awek tu dengar.
"awek mende,sikit hari lagi jadi akak ipar aok tu!amacam?",dia jawab sambil panggil awek dia datang dekat. awek dia tu tip top juga orangnya.
kena pulak time dia senyum.
"peh..hidung pun serupa hidung aok siot..!",gua tabur ayat penyedap suasana.

start ari tu gua jadi ngam ngan brader gua tu.
jangankan rokok, tuala gua pun dia main sebat je.
gua pun sama juga. kadang siap boleh rilek bawak berjalan lagi rokok dia.
dulu kalau time bersembang kat dapur gua tersengih2 je dengor dia buat letup.
tapi lepas je ari tu, dia buat letup..gua up.
gua buat letup dia up.
tag team brader..mak gua sampai menggeleng kepala je tengok.
memang ngam betul masa tu.

sampai la satu hari, bulan ramadhan 2004,hari ke lima puasa.
gua kat terengganu masa tu.
gua dapat call dari bapak gua.gua ingat nak bagitau dia menang peraduan Teka Bola berita harian ke apa. sekali bapak gua suruh balik secepat mungkin. abang gua dah takde. eksiden on the way pergi kerja.

dengar je berita tu gua otomatik jadi bongok. gua jadi blur sekejap. gua rasa macam kepala gua dah takde darah.gua jadi tak tentu arah. dah normal balik gua cergas pecut balik kampung. dalam perjalanan, peh..menitik-nitik air mata gua mengalir.
gua bukan menangis sebab gua tak sempat mintak maaf ke apa.
gua menangis kerana dia abang gua.
abang yang tiada galang gantinya.

***

Al Fatihah.

***
Moral: toksah la kelahi adik beradik.
mana tengah kelahi tu gi la setel cepat. gua cakap betul ni brader..

Rabu, 3 September 2008

rentetan puasa dan merdeka

hari jumaat lepas, syarikat bekalan air selangor (SYABAS) datang rumah sewa gua. gua tak tau bila masa orang syabas tu datang. tau-tau je bekalan air dah kena potong. apa barang merdeka 51 tahun rumah gua takde air ni syabas? ingin saya tekankan di sini air kena potong kerana ada kesilapan teknikal. ah! kesilapan teknikal mendenye?bende memang takde orang pegi bayar. memang lah kena potong. orang syabas ni pun satu hal kalu bab potong memotong ni bukan main ikut masa lagi.

itu jam memang darurat, kutu-kutu semua mana ada rancangan nak keluar semua jadi hura hara,mana nak mandi lagi,nak merdeka lagi, puasa lagi, basuh baju lagi,mana nak mandi hadas lagi, kena sakit perut tengah2 malam? sendiri pecut la pergi petronas sana.baju-baju bertambun tepi mesin basuh, pinggan mangkuk berterabur kat sinki,sudu nak pakai pun main lap je. betul punya darurat.

malam mula-mula gua steady kencing siap-siap kat petronas lepas beli rokok. botol kosong gua dah stenbai senang nak tapau air paip situ. alah takkan petronas tu kedekut sangat sampai air paip pun nak berkira. gua pun mula-mula ada juga plan nak keluar tengok apa jadi malam merdeka tahun ni, tapi dah air pun takde gua jadi takde feel. gua duduk melangut je kat rumah. dari pagi bawak ke malam gua steady je duduk rumah. apa pun takdak! masuk hari ketiga air takde lagi. syabas cuti siapa lagi nak bagi ada air balik?lepak punya lepak ada berita esok dah start puasa. peh..muka masing2 betul punya sedih. apahal nak kena puasa pun sedih?

sedih tak sedih dengar sahur kucar kacir juga bangun sekor2. disebabkan air takda apa pun takda semua pergi sahur kat restoran Azura sana. biasala hari pertama ni memang wajib sahur, tarik feel dulu kata orang. sudah je sahur masing2 balas dengan dunhill sampai 3,4 batang sorang. serupa lah malam karang dah tak boleh hisap.
balik rumah ada yang terus sambung tido, ada yang bersembang, ada yang layan friendster. apa kes layan friendster pagi2?
gua macam biasa bukak blog orang, komen sepam dua pastu agak mata dah kecik gua pun tido. gua sedar2 dah dekat2 pukul 3.gua tempat ke 4 la gua ingat kalu kategori siapa bangun dulu. peh..masyuk betul tido cuti umum camtu. satu apa pun tak jalan. gua bangun gosok gigi, basuh muka lebih kurang pakai air dalam botol. air takda lagi.harap maklum.

membawak ke petang semua dah bangun, lepas basuh muka lebih kurang masing-masing start motor menuju ke pasar ramadhan yang berhampiran. kat rumah, gua dengan ada kutu sorang dua dah kucar kacir search 'waktu berbuka'.sebelum ni haram ambik tahu.skali tengok, 7.20. bukan main tak puas hati lagi masing2. lambat sangat katanya. turun bawah, TV yang gambar kelabu satu apa pun tak nampak ada suara saja pun jadi diorang buat pedoman waktu berbuka. lama ngadap TV akhirnya ada suara orang azan.tv brapa gua tak tau. itu jam semua otomatik jadi tersenyum2 je..sambil bertukar juadah berbuka dengan kutu lain.
jadi, genaplah satu hari puasa.

***

sembahyang ke mana,apa ke mana, jadi apebende yang puasa?

Rabu, 27 Ogos 2008

ini zaman dulu punya cerita

dulu time darjah 6 gua teringin sangat nak besor cepat.
nak masuk asrama. bukan apa, gua dengar abang2 gua punya sembang peh masyuk betul.
jadinya tamat pengajian darjah 6 gua terus masuk sekolah asrama.

minggu mula masuk dah macam2 jenis ragging gua kena.waaa..masyuk apakejadah camni.kata gua dalam hati. gua dah start nyesal. gua pulak jenis menjawab bukan2 time kena tanya.lain ditanya lain dijawab.ringan betul mulut gua time tuh. maunya tak jadi saspek utama. memang pantang nampak muka gua ada je nak dibuat.sampai ada setengah kes jerit2 panggil nama gua dari jauh.nasib baik gua tak kena nickname bukan2. nyamuk contohnya. gua punya la baik hati datang tersengih2. sekali nah suruh garu belakang je.tak ke pukimak namanya tu. betul hati panas gua time tu. nak melawan kang gua kecik lagi. gua maki belakang2 je laa..

ada satu petang tu betul punya penat. maklumlah main takraw petang tu perform betul la kata orang.memanjang menang je.asal lipat je masuk,asal lipat je masuk. kene pulak time awek2 lalu. peh menjadi2 hebatnya gua. format permainan main king(sapa kalah keluar),jadinya regu gua tak keluar2. tapi hari tu budak2 senior tak turun. kalu turun jangan kata menang,main pun tak dapat brader..

penat tak penat malam tu kena pegi prep juga. tak pegi memang cari jalan jadi lauk la gua. betul takut gua form 1 dulu. abes,muka senior sekor2 super palat. muka nak garang je masing2. hish!panas pulak gua.

dipendekkan cerita, malam tu gua tertidur. sebenarnya bukan malam tu je.malam lain pun selalu gua tidur juga.kalu tak tidur pun gua lebih gemar bersembang. tapi apahal malam tu diorang panas pulak tengok gua tidur time prep gua tak tau. gua kena panggil.senior yang panggil gua tu bengis betul muka dia. gua follow aje la masuk kelas form 5 study. nah!masing2 muka semua macam tengah cari idea. gua panik.
setelah pung pang pung pang kena maki ada sorang brader bangang bagi idea apa jenis denda nak bagi.betul punya palat idea dia.

"ish..rilek la bang..buat benda lain la.. malu la saya camtu,"gua cuba berdalih.

"melawan ngko ye!ko nak buat ni ke,ko nak jadi khadam aku sampai ujung tahun?," ada satu senior pukimak tanya gua serius.

peh..setahun!gila kejam.harap je sekolah agama puak ni. babi betul! setelah berdalih lebih kurang gua mengalah juga. gila apa nak jadi khadam. tanya Yusop Aslam pun dia tak nak.

tak lama lepas tu kedengaran,

"saya tidak akan tidur lagi!"

"saya tidak akan tidur lagi!"

"saya tidak akan tidur lagi!"

"saya tidak akan tidur lagi!"

"saya tidak akan tidur lagi!"

lepas satu kelas, sambung pulak kelas lain.
habis blok kelas lelaki. tapi denda pukimak ni belum berakhir.
gua takat budak2 laki hagham gua tak heran.
boleh tahan lenguh juga la satu kelas 5 kali jerit.
lenguh tu takpe la, tapi ni camana gua nak hadap kelas awek2 pulak lepas ni??
malu la gua pukimak!!!!!

Selasa, 26 Ogos 2008

rindu

malam tadi,gua karaoke kat Mines.
saja la habiskan duit kat karaoke pula.
takkan la kat snooker je. tak adil pula gua rasa.
betul punya sedap suara gua compare ngan Hasbullah Awang.
setelah abis 13 lagu member gua pun ajak balik.
on the way balik takde apa yang menarik.
gua drift2 camtu je.biasala hujan..

sampai aje bangi gua terus tala kereta ke charkuewtiaw seksyen 1. sedap betul orang kata charkuewtiaw kat situ. tapi gua tak order bendalah tu.
gua order nasi goreng ayam sama milo ais.
peh..setelah lama gua tak order milo, tiba2 gua ter'order' malam td.
betul punya kaw milo brader tu. naik mengantuk gua. sampai kecik mata gua tahan ngantuk. berborak pun dah tak berapa masuk. hati gua teringat ke tilam ngan gebor hikmat gua aje. cakap banyak tak guna, gua terus pecut balik rumah. jadinya gua tido awal malam tadi.
itu je la gua nak cerita.
nak cerita apa lagi baru bangun tido ni.


***

soalan:amacam tajuk entry gua?menarik?

Rabu, 20 Ogos 2008

ragging

entri dari budak kene ragging ini betul betul buat saya rasa nak menulis.
tapi oleh kerana saya kena balik petang ni dan saya jenis ambik masa yang lama kalu menulis jadinya saya delay dulu.

Isnin, 18 Ogos 2008

itu cerita betul punya seram

2 minggu lepas gua balik kampung gua,Jengka. gua sampai tu dah malam, pukul 9 lebih. ngam2 hari gua balik mak gua buat laksa pahang.peh..laksa tu dia punya masyuk..takat fast food semua tu pejam mata je kena tapau!betul brader.. kebetulan perut gua kebulur tahap dewa, tanpa buang masa gua terus santak,taruk sambal sampai merah kuah. mana kick makan laksa tak pedas beb! adik beradik gua pun ada yang balik, jadinya suasana makan tu boleh tahan meriah juga la. yang tua bahan yang kecik.yang kecik bahan yang tua. disebabkan gua yang paling gagah jadi gua terselamat jadi bahan. mak gua tersengih2 je usha perangai anak2 dia. bahan punya bahan entah camana boleh masuk topik mengigau.

"kome ngigau dok mok?",gua tanya mak gua.

"ntoh!tak tau pulok mok,dok kot!",mak gua mengeluarkan fakta.

gua memang setuju amat la dengan pendapat beliau pasal gua ni takde rekod lagi ngigau2 ni gua rasa.biasa la,insan berhati suci macam gua ni memang susah nak ngigau gua rasa. sudah je makan gua masuk bilik pekena dunhill 2 batang sambil2 layan adik gua main gitar.
untuk pengetahuan semua gua hanya reti 4 lagu sahaja, tu pun tak abis. ah!adik gua pun lebih kurang gua juga. duk main lagu unforgiven sampai ke sudah. dalam bilik gua tu takde PC apatah lagi internet,jadi aktiviti terbaik hanya bersembang,main gitar dan baca komik kepahlawanan lama2.
lepak punya lepak jam dah pukul 11.

"ah!tengok tv lah!",kata adik gua setelah bosan gamaknya duk main unforgiven je.

gua senyap. khatam je baca komik, gua terfikir, ah!tengok tv pun layan juga gua rasa ni.
sekali gi depan tv tercongok adik pompuan ngan adik laki gua tengah layan cerita.

"cerita mende?"

"cerita hantu..tak seram sangat.."

"boleh lah..!",kata gua sambil ambik kusyen. baru lah solid tengok cerita hantu sambil baring.

cerita tu pasal pompuan tgh pregnant cari laki dia hilang. entah apa tajuk dia gua taktau. starting gua tengok hagham tak seram,tapi lama kelamaan gua rasa lain macam. cilakak!seram juga wei!
sampai satu part..plop!..gelap. tiba-tiba keluar jerangkung tengah makan uri budak yang baru lahir tu. gua terasa macam gua dah termasuk dalam TV tu, gua tak tipu beb! gua tengok hantu tu makan uri budak tu depan mata gua. bukan main berselera lagi. sekali jerangkung tu pusing tengok gua! peh..buruk betul muka beliau. gua punya seram jangan buat kira la. jerangkung tu datang kat gua pelan2..gua nak lari tapi kaki gua keras, gua rasa badan gua berpeluh2,gua panik. hantu tu dah dekat sangat dengan gua. gua jadi takut gila babi.

"astarfirullahhalazim..astarfirullahhalazim..astarfirullahhalazim..", gua beristighfar tanpa henti. gua berharap hantu tu tak apa-apakan gua.

tiba-tiba gua terfikir, eh!apahal aku boleh masuk dalam TV ni?
gua bukak mata. tu dia adik2 gua ternganga mulut usha pelik kat gua.

"ngigau ke?", tanya adik laki gua tersengih2.

gua dengan muka berpeluh2 terus masuk bilik sambung tido.

***

on the way nak masuk bilik hati gua berkata-kata,
pukimakkk punya hantuuuuu!

Sabtu, 16 Ogos 2008

18SX

hari tu housemate gua bawak balik sebakul durian.
ada la dalam 30 bijik gua ingat.
entah mana punya kebun dia rembat gua tak tau.
sekali tanya member gua, dia cakap kebun tok dia dekat Nilai sana.
jadinya gua lega dan yakin durian tu dari sumber yang halal.
peh..gua dah tersengih2 usha itu durian.
itu jam lepas sorang,sorang kaki turun ke dapur.
cilakak!pantang ade bau makanan.
mana yang tengah main game turun, mana yang sibuk mesej ngan makwe stop kejap, mana yang berYahooMessenger kelam kabut invisible, mana yang leka main gitar tiba-tiba hilang tune, mana yang plan nak pegi dating cepat2 talipon makwe cakap kensel.
dari kejadian tersebut, dapat gua rumuskan bahawa durian dapat memupuk perpaduan ahli2 rumah.
tanpa fikir panjang gua ambik sebijik.
sekali kilas je, terbelah dua durian tersebut.
peh..memang terbaik betul isinya.
lain macam dia punya kuning.
bukak dah bukak, tunggu apa lagi.
gua pun mula la start makan.
lepas seulas,seulas gua makan.
bukan main layan lagi. sampai satu tahap gua terpaksa gunakan jurus makan durian dengan mata tertutup.
sambil makan sambil sembang. meriah betul.
serupa time bukak puasa pula gua rasa.
macam-macam cerita diorang bukak pasal durian.

"ni apa punya gred ni ha?,"gua tanya.
senyap.takde orang jawab.
tiba-tiba ada satu kutu bersuara..,

"ni gred 18sx la gua rasa."

***

Isnin, 11 Ogos 2008

hari ini dalam sejarah

buat ke sekian kalinya, komputer saya bertukar menjadi objek yang bodoh.
tengah duk sedap mengadap..
plop!!!dia restart tanpa gua pinta.
gua sambung balik buat kerja.
sambung punya sambung,
plop!!
gelap..
yg ada hanya tulisan kaler merah 'check signal cable'.
gua tekan punat on.
'tak idup la pulak..pantek laaaaaa,'bebel gua.
ckp bnyk tak guna,gua format satu kali tgok apa cerita.
sambil format sambil sembang ngan member gua.
kejap tekan next,kejap tekan f8,L dan bermacam2 butang lagi.
sampai satu part dia tny nak delete partition yg mana.
gua dengan mata tengok tak tgok ke skrin rilek je tekan apa butang tah tadi.
usai siap semua, gua pn nak install la apajadah yg nk pakai tanpa buang masa.
gua bukak my computer,bukak D..

wei pukimak!!!mana folder2 gua???

komen pihak terlibat.
'abis la riko tachibana gua dalam tu...,'

new beginning

sesungguhnya life saya amat kucar kacir sekarang.
tido tak ikut masa.mkn pn sama.
semayang?jangan ckp la.
hari jumaat rilek saja saya berYahooMessenger sana.
tapi hairan juga awek saya chat tu hagham tak tegur.
dah pukul 2 lebih baru saya teringat hari.apa nak jadi neh..
study jangan harap la. handout dah bertimbun, satu pun tak usha lagi.
apa ni?mana semangat azam baru saya hari tu ha?
ini mungkin kerana konsep 'enjoy selagi boleh enjoy' yang menjadi ikutan saya selama ini.
atau lebih realistik lagi..'enjoy sampai miskin'!nah...
kini saya sedar kawan2 yg betul2 boleh bawak kita ke jalan yg benar bukan senang nak jumpa.
kawan2 yang ajak ke pusat snooker ramai.
separuh dari loan bulan2 saya telah selamat saya habiskan di Q ball sana.
sekarang baru 11hb.mana nk byr sewa,internet, api,dan air lagi.
duit hujung bulan pulak la baru masuk.
apa cerita nak angkat Nike Shoe Sweet Classic AP kalu camni?

Sabtu, 5 Julai 2008

anjakan paradigma

dulu time kecik-kecik gua selalu jadi hero team gua.
main je la apebende pun.
tuju selipar? galah panjang? buaya duduk?
bak datang je. memang gua handal.
berebut-rebut budak2 nak team skali ngan gua.
macam-macam strategi diorang guna.
kadang-kadang sampai terpaksa berpolitik.
gila apa kecik-kecik dah pandai politik?
tapi itu time belajar gua A, periksa darjah 2 sampai darjah 6 memanjang dapat top 3.
no 1 awek, hidayah ke ape tah nama dia.
sampai ke sudah dia je no 1,hagham tak bagi chance.
hamun gua time tu.
lawa juga budaknya tapi umur baru peringkat darjah apajadah nak bercinta.
darjah satu gua dapat no 6 je.bodo lagi masa tu. culture shock gamaknya.
maklumla baru masuk sekolah. tapi pastu gua up.
bapak gua jangan cakap la dia punya bangga time gua amik hadiah tiap2 tahun.
gua biasa-biasa je..
itu pun berkat doa mak bapak gua dan teknik gua pergi sekolah pastu balik sekolah lempar beg ikut dan.
tau-tau esok pagi jenuh cari, kadang sampai lepas bawah katil.
memang rutin hidup gua time tu camtu je.
pagi pergi sekolah, petang fardhu ain, petang lagi main.
sabtu ahad jangan buat kira la.
memang pagi-pagi buta dah ada kaki tunggu kat laman ajak main guli la apa la.
"tak layan dragon ball ke diorang ni", getus gua dalam hati.
memang main je memanjang, malam time mengaji pun ada hati nak main lagi.
tapi asal periksa je no 2. skali je miss,dapat no 3.
upsr jangan tanya la berapa A.
orang tu bagi duit, orang ini bagi duit, sekolah bagi, yayasan apa tah bagi duit.
peh..bahagia juga time tu.
ok!cukuplah. kang gua takbur pula.
senang cerita memang gua top la kecik2 dulu.


tapi itu dulu..
sekarang ni apa cerita strength of material sampai 3 kali ambik?

Isnin, 16 Jun 2008

ini semua rebat punya pasal.

tadi bapak saya talipon.

bapak: ada kat mana?
saya: umah
bapak: surat saman mana?
saya: err...ada ngan kome.
.................................
bapak: kenapa tak bagitau kena saman?
saya: kome ingt nk bayor sendiri.
bapak: pastu kenapa blacklist ni?
saya: duit takde lagi nak bayar.
.................................
bapak: ha!tu la dianya.nyusahkan orang.
saya: esok kome pegi settlekan.
bapak: pi bayaq!pi bayaq! ayah nak ambik duit 600 tak boleh ni.
pi bayaq!!

(teruk juga gua kena ngan bapak gua,
tp apajadah tulis banyak2 kat sini.)


babi!ini semua rebat punya pasal.
mana gua nak cari RM300 tu beb?

Sabtu, 14 Jun 2008

kari kepala anjing

pendapat saya tentang holland(4) vs france(1)

france bodo pemain super lembu.
nak bunuh kawan2.
jenis main susah.
nak cari side susah buat gol buat apa?
hantar jauh gila babi pastu suh kejar.
ko suruh babi kejar,babi pun mati siot.

holland solid.
masuk robben ngn v.persie dapat 3 bijik.

kesimpulan.
france banyak pemain bodo.

Khamis, 24 Januari 2008

Nothing

Tiada apa2.
Hanya cubaan membuang masa.
Tidak lebih dari itu.