Selasa, 14 Oktober 2008

harta bertimbun-timbun kalau hati tak bahagia pun tak guna brader..

Buat pengetahuan semua gua dah duduk depan kompiter ni dari pukul 12 tadi sampai sekarang. kejap duduk biasa, kejap berlunjur, kejap mencangkung, kejap melepet sampai sakit pinggang-pinggang dan paling tragis sekali gua sampai duduk bertimpuh serupa makcik-makcik siang bawang. camni lah gua bila dah ngadap kompiter.tak kira kompiter berinternet ke tidak.

dia bila dah lama mengadap fokus jadi lain,dia dah lebih ke termenung. tiba-tiba gua jadi terfikir camana kalau tiba-tiba gua jadi kaya. contoh la gua kemas-kemas rumah tengok-tengok dalam stor ada 15 guni berisi duit. kat guni tu pulak terang-terang tulis nama gua siap cop halal sekali. kira-kira semua ada 300 juta.hah! time tu gua ingat mau jem kepalahotak gua nak buat apa duit banyak-banyak gitu..
jadi gua dah fikir siap-siap..

mula-mula gua ingat nak payung kat bapak gua BMW X3 tuh sebijik. barulah solid bapak gua nak keluor dating dengan mak gua ke, nak ke masjid ke, lepak simpang minum teh ke, takda pun senang la beliau nak usha2 ladang sawit beliau.. mak gua pulak gua nak payung satu pasar malam kat beliau. bukan menda, mak gua ni memang gemor betul membeli belah kat pasar malam tu.. kena hari jumaat je manis je muka pergi ayat bapak gua kabor nak beli sate. barang kemas tak payah la gua ingat pasal kang orang kampung ingat mak gua nak menunjuk-nunjuk pula... bawak pergi haji? itu takyah kabor pun gua kompom buat punya...

adik beradik gua pulak,kalu kak long gua, gua nak bagi toyota caldina la, dia satu laki dia satu. sedap sikit dia nak ulang alik pergi sekolah. abang gua yang paling tua tu pulak gua ingat nak payung la BMW model paling terkini sekali.pastu gua suruh dia berenti kerja. ini tidak kerja punya pasal nak balik kampung pun susah. akak gua yang no tiga tu pulak gua nak belikan dia Honda Jazz satu. bukan menda, beli keta mahal2 kang orang ingat dia kerja makan rasuah pula.. akak gua yang atas pada gua tu gua ingat nak payung hospital je lah kat dia sebijik suruh dia manage. sesuai la gamaknya dgn kursus management hospital yang dia belajor tu..

ok.sekarang adik gua pulak. adik pompuan gua yg sorg tu gua taktau nak payung apa ke dia, pasal kerja dia memasak dengan bersms dengan pakwe je. nak payung dapur sebijik bunyi macam tak senonoh pula. jadi payung handphone berkamera 5 bijik pun dah solid gua rasa.. adik laki gua ada 2 orang. dua2 gua nak payung RXZ catelyzer sekali dengan helmet dan peralatan keselamatan paling canggih sekali.dah menda dua-dua teringin benor gayanya nak jadi mat rempit. tapi setiap kali adik gua keluor merempit, gua akan pasang escort depan belakang. barula keselamatan adik gua terjamin brader...
tak lupa juga adik pompuan bongsu gua. yang ni gua nak belikan TV 150 inci. suka sangat tengok kartun dengan cerita indon je gayanya..

itu baru adik beradik.rumah orang tua gua plak gua nak renovate bagi jadi 12 tingkat. tingkat lain gua taktau lagi nak buat apa. tapi tingkat atas sekali gua nak taruk set karaoke, home theatre dengan meja snooker 5 bijik. takyahlah gua keluar malam2 pergi lucky ball dengan kawan2 lagi. bapak gua pun dah tak bising gua balik lambat malam-malam. satu lagi gua ingat nak taruk teleskop ke apa namanya benda tu kat tepi tingkap. boleh juga gua teropong bintang malam2 serupa dalam cerita smallville tu...

last sekali gua. gua ingat itu jam jugak gua balik kampung.lepak kampung je sambil jaga mak bapak gua. pastu beli buku agama dan beribadat banyak2. ye la duit berkoyan-koyan kalu tak beribadat pun tak guna brader...
hah!amacam??agak-agak kalu bapak gua baca ni apa jadi??

oh!cemas-cemas gua lupa. lu orang semua pun gua ingat nak bagi juga la setengah juta sorang. bukan menda,duit banyak2 bukan boleh bawak masuk kubur...

ok.cukuplah setakat ini saja.balance duit tu nantilah gua pikir nak buat apa.gua nak pergi buat semayang hajat dulu ni.
****

note: gua memang tabik sapa baca benda ni sampai habis.
HA HA!

50 comments:

Don Balon berkata... [Reply]

Ha..tabik koi dulu..harhar

af [ R ] ed berkata... [Reply]

tabik gua jugakk...

*************************************

aku ade exam sat gi, balik kang aku bace. muahahahha

Ojie berkata... [Reply]

yesss..lu tabik gua jugak akhirnya..

lu jgn lupa stengah juta tuh kalo dh kaya nnt..

this.is.not.me berkata... [Reply]

saye membaca dgn penuh kusyuk..sile kagum dan berikan setengah juta saye ye.
sekian.
xD

akumasihdisini berkata... [Reply]

koi nok aok tabik spring 1/2 juta kali jadi laa ke koi...duit tue koi tok hingin...ntah duit datang dari mane tetiba nok sedekah plak...apa kes???

farah sr berkata... [Reply]

tabik aku jugak!
aku baca sampai habis
aku nak RM1/2 juta!!

atune® berkata... [Reply]

gua mau tabik spring!!setakat tabik jer wa bley buat senirik...

neway...tok gf² tersayang???kecik ati gf lu kalau lu xbg pape kt die...silap ari bulan..lu pulak kene debik!

DarabDua berkata... [Reply]

peh! tabik jugak akhirnya lu kt gua. 1/2 juta tuh jgn buat2 lupa pulak! nnt gua kasi no akaun cimb.

gua start muskel, kat awek lu tak nak pass ke?

biskutrajin berkata... [Reply]

aku bace smpai abes...seb baik ko bai gak stengah juta sorg kt kitorg ni..hahhaa

rahimin idris berkata... [Reply]

HAHAHA

konet buta betol punya berangan. gua baca sampai habis gak!

woi, taruk chatbox la tepi tu. senang orang nak maki hamun!

Si Kachak Suparjo berkata... [Reply]

Bagos la aok ni. X lupe family.

Tabik gak ntuk aok.

.farah. berkata... [Reply]

gile.gua baca smpai abes ni.kang da kaya gua bg no akaun..lu jgn buat2 lupe plak stengah juta utk gua.ok?.

Jack a.k.a adDam berkata... [Reply]

Jumpe 300 juta, nak bagi sorang setengah juta...
Kalo 40 org komen, enko baru keluarkan 20 juta... ade lg baki 280 juta

Ini tidak adil!
Kami demand 1 juta setiap sorang!

sultan berkata... [Reply]

aku rase ko bile dah kaya musti timbul rase nk wat kenduri kawen ala2 cinderella...

hah... duit 500k tu ko letak je la dpn umah aku. nnt blk keje aku amik la...

mrblind berkata... [Reply]

aku baca sampai abis kot2 ada gak bahagian aku..

btw: jom exchange link

miezi berkata... [Reply]

aku juga baca sampai habis. sila tabik!! ha ha

Izzah Malik berkata... [Reply]

bak jugak stengah juta.

memang habit bace sampai habis pun.

Suka Bebel berkata... [Reply]

tak sia sia aku baca sampe abis.ingat nak mintak seringgit dua, kau bg setengah juta?orait gak tu.haha...

aku pon slalu terbayang benda yang ko ngarut ni.mcmana la kalau betul2 dapat?ingat ke dengan janji2 manis ni?hehe

padelkopak berkata... [Reply]

gua nk lu tabik spring kt gua!!sbb mmg gua bace smpi abes....

lg satu...bak sini setengah juta tuh!!hahaha....

Hanim berkata... [Reply]

kusyuk baca ni. nak gak dlm sejuta

budak UKM berkata... [Reply]

alamak. lu pon layan hail amir ngan uji rashid jugak ke? gua ader tulis satu ulasan lagu hail amir dan uji rashid kat blog gua ngan member-member gua. lu cari tulisan "lagu raya paling tangkap stim". kalo lu nak layan sila lawati:

http://diskopi.wordpress.com

ini blog gua ngan member-member gua, budak-budak UKM bikin.

kalo lu suker samer kiter orang punyer blog, silalah kasi tahu member-member lu yang lain.

timer kaseh.

kasihlatifah78 berkata... [Reply]

kome pun baca sampai abis gak.. tabik ler....

Darkheart berkata... [Reply]

xpe2 xyoh tabik...memeg bace sampey abih...bak setengah juta cukup....aku yg tabik kat kamu nanti......

anzai san berkata... [Reply]

hahaha..cilako 14..
bak aku seguni pitih wei..
aku nak wat TOKMUM tower...

denanz berkata... [Reply]

berangan ni memang seronok tak hengat dunia.
"saaaaarjan!!" tabik.

Che Sue berkata... [Reply]

kat aku kasi sejuta...tak solid aa men setengah2..gua pun ada citer2 gak nk umah doblas tingkat gak...

aRe You? berkata... [Reply]

pedo'oh?dah lame x dgr dis word.dedulu arwah nenek slalu ckp 'pedo'oh'.hihihihi

Dzulkarnain Mohamad berkata... [Reply]

sucinye niat aok..

mcm budak2 tahfiz..

Marzuki berkata... [Reply]

boleh bahagia ke hidup tanpa duit? huhu

bungaditepijalan berkata... [Reply]

saya nak caldina satu.
boleh?
:D

Radius.F berkata... [Reply]

Biasalah, time tgh2 bln mcm ni gua pun ada berangan mcm lu jgk. Hahaha..
Tp tkda la smpai 300 juta.

ulasan dipadam berkata... [Reply]

terimakaseh sebab tabik saya.

terimakaseh gak sebab bagi stengah juta.

serOnOk sape bc blOg ni.

dapat duet woOOOooOohhHh.

OhOhOhOoOoOohOo.

Umie berkata... [Reply]

Haku plak tabik spring kat diri haku nie sbb x baca lgsg entry ko tu,aku skip terus tulih komen kat sini...muahahhahahahaa

l.i.f.e berkata... [Reply]

wahhhhhhh...tinggi betul imaginasi kamu ni...memang anak yang baik lah. ingat kat keluarga...harap nya di alam realiti kamu begitu juga

Alice berkata... [Reply]

xnak setengah juta. tapi nak kentaki halal satu kat sini. gila kempunan nih!

zizou berkata... [Reply]

pergh...lu tgh stone ker aper?

poyotito's berkata... [Reply]

don balon,this is not me,farah sr,
ok!ok!
koi tabik ngan aok seme.

afred,
peh!ada exam pun sempat lagi usha blog.

ojie,
ok!gua ada 300 juta memang gua bagi sikit sorang.lu jgn riso.

akumasihdisini,
aok taknok takpe,koi bagi org lain..tapi kalu dijamin halal camana?aok nok ke tidak?
HA HA!lagi mau tanya.

atune,
tabik spring tu kira tabik lantun2 la ye? GF?balance dia banyak lagi beb!apa mau riso?

darabdua,
awek punya bahagian gua takmau reveal kat sini. nanti orang kabor gua romantik pulak..

biskut,
cukup tak setengah juta?
tak cukup kabor..

rahimin,
HA HA HA!
nanti2 la gua taruk.

si kachak,
HOH! family first maa..

.farah.,
nanti gua lupa lu ingatkan la balik.
amacam?

jack,
cilakak!
siap calculate.
oklah!gua up sejuta sorang.

sultan,
heh!itu jam satu malaya gua jemput datang rumah.
*gua taruk tepi pasu bunga wei!!

mrblind,
mesti ada punya.lu jgn takut.
*orait!

izzah,
tu la tu..
gua pun sama.

suka bebel,
tu la pasal. entah la ingat ke tidak..

padel,
lu pun nak tabik spring juga?
ah sudah!gua spring2 ni gua tak into sgt beb!
kala super ring cekedis tu gua tau la..

hanim,
pasal lu khusyuk gua up sejuta setengah!

budak ukm,
orait!!!!
hail amir ngn uji rashid tu memang faveret gua beb!!

darkheart,
tunggu la gua jumpa 300 juta tu dulu..

anzai san,
gua up 2 guni. lu nak buat berapa tingkat tu beb?

denanz,
betul sangat la tu brader...
gua memang into scene berangan ni start darjah 1 lagi ni beb!

che sue,
ok.nanti gua kaya gua bagi.

are you,
arwah nenek lu memang legend!!

dzul,
niat aje la..
dah kaya esok taktau la apa jadi..
tapi niat kalau baik pun dah dapat pahala tak silap gua.

marzuki,
boleh.lu tanya orang dulu2.

bunga,
boleh.turbo ke biasa punya?

radius.f,
lu cekap beb!!!!
tau2 je gua tengah papa kedana..

ulas,
sama-sama.
tak cukup kabor..
gua up!

umie,
cilakak!
taknak bagi lu duit.

life,
tengah miskin camni la jadinya..
gua taknak lah mengiyakan harapan lu tuh.kang menda pulak masyarakat kabor..
*gua memang pentingkan keluarga beb!!

alice,
HOH!lu kabor ke rahimin.
gua dengan kentaki mana ngam sangat.

zizou,
cilakak!
gua stone gudang garam je ni..

chika berkata... [Reply]

semoga kau kaya betul-betul.
sebab aku bakal dapat setengah juta jugak.
gagaga

LediAgli berkata... [Reply]

tabik gua dulu!...

yes.. gua dapat setengah juta.. yiba yibaa.. gua tak tamak... suku juta pon okey.

syafiqah berkata... [Reply]

macam tak percaya je saya habis baca karangan yang mungkin boleh dapat a1 dalam spm ni. =P

Qaseh.Darwisy berkata... [Reply]

gila..mcm real jea citer payung2 ko ni..ko payung la aku skit..skit jea x banyak pun..Estima putih cukup..

Jap lagi aku nk berangan ngan stengah juta pemberian ko pulak..Ermmmmm....

Gee berkata... [Reply]

aku tak baca abis pon esei ko ni...tapi setakat baca disclaimer ko pon aku da dpt agak da ko memang makhluk tuhan yg jarang2 dpt jumpe punye...hehe...so nti ada masa aku singgah balik baca ye...ehehe

~Cinta Milo Ais~ berkata... [Reply]

bagus la ko dah insaf...ingat jugak nak beribadat ya hehe

poyotito's berkata... [Reply]

chika,
orait!lu jgn riso..
gua bagi punya..
kalu gua tak lupa la...

lediagli,
HOH!ambik je laa..
gua ikhlas..
HEH!

syafiqah,
HA HA!
silap betul tajuk ni tak keluor spm dulu.

qaseh,
boleh..berapa bijik estima lu nak?

gee,
hoh!..pesen ni gua bagi 300 rib saja laa..

cinta,
sekarang ni gua ingat laa.
esok lusa taktau lagi..

Daus berkata... [Reply]

dah mandi wajib belum woi?

Gee berkata... [Reply]

lerrr...takan bagian aku 300 ribu ja kot..aku da bca abis pagi nie...rmh ko 12 tingkat tu takda hal..jnji ko psg lif eh..kalau tak sian mak bapak ko kena eksesais ohoho...tabik ye..ehehe

poyotito's berkata... [Reply]

daus,
ni apahal lu tanya gua soalan bukan2 ni?? gua sudah..

gee,
ok!gua up balik sejuta.
lu jangan riso.
HA HA!
lif tu gua ingat nak taruk sofa la sekali dalam tu. baru solid mak gua nak turun naik.

Sha berkata... [Reply]

haha.. sengal abis tp besh =p

tabik kat sha gak taw sb bace smpai abis

cikin berkata... [Reply]

hahahah. nice entry.
bagus..bagus.. bleh jadi anak solehah. ops.. soleh!

nana berkata... [Reply]

RMsetengah juta untuk bace blog ni sampai habis? tak bbaloi bang!