Khamis, 6 November 2008

ini zaman dulu punya cerita # 7- motor berlawan dengan kambing

zaman gua sekolah dulu,gua gemor betul merayau, pantang dapat motor. kena brader gua yang paling tua tu bawak balik kriss dia.peh! masa tu dapat Modenas Kriss kira orait dah. kena pulak motor pun dah siap make up cantik2.lagi peh! cakap lu..
kat rumah gua tu masa tu ada 2 bijik motor.satu Yamaha 100 sport,satu lagi Yamaha kap pesen lama.dua-dua tak solid kalau nak bawak makwe. solid tak solid merata-rata juga Yamaha tu gua redah. pergi mandi sungai, melepak kat simpang, pergi kebun durian orang, tengok budak berlumba kat Gunung Senyum, pergi public phone talipon makwe malam-malam, dan juga ke masjid seminggu sekali.

ada satu kali makwe ajak gua datang rumah dia. kenduri kakak katanya. muka memang manis habis je ayat gua. gua memang lemah kalu buat muka manis depan gua. gua jadi auto setuju. apa gila cuti sekolah duduk rumah baca buku? mana enjoy. gua dah la stress duduk asrama. bila masa gua stress gua pun tak tau.

hari yang dijanjikan pun tiba.gua bangun awal hari tu. biasa lepas semayang subuh gua memang henjut tido balik sampai tengah hari.kadang tak tentu juga,semuanya bergantung kepada prestasi perut gua. apa gila perut kebulur lagi mau tidur? tapi hari tu gua steady. gua tak tidur balik. lepas bahan nasik sepinggan sama teh O gua bahan gi tengok TV. peh layan juga tengok kartun pagi-pagi rupanya. tak dan habis cerita gua dah terlena depan TV. sedar balik dah cerita lain. "ah!basuh motor lah!" kata gua dalam hati. tengah sedap gua basuh motor, mak gua datang kat gua. baru siap jemur kain agaknya..

"aok nok ke mana basuh motor pagi-pagi ni lang?"

cilakak!gua jadi berdebor. mak gua macam tau je gua nak merayap tak tentu hala.

"mana ada gi mana.melepak rumah budak2 ni je..",gua tipu mak gua. base tak senonoh sungguh. habis kalau kabor nak pergi Triang kompom mak gua tak bagi. point dia polis dan keselamatan gua.

"hoh molek!pada melepak tu meh tolong mok cari lidi.alang pun bukan selalu ada..,"mak gua.

ah sudah!potong betul. habis camana gua nak pergi rumah makwe ni?gua jadi haru sungguh time tu. dengan berat hati pagi tu lepas siap basuh motor,gua follow emak gua.kat ladang hati gua jadi tak tenteram. siat lidi pun tak berapa ikhlas. pesen buat kerja muka macam nak bergaduh. tapi buat laju pasal nak cepat. pedih tangan2. lama gua kat ladang tu, hari pun meninggi.. gua dah serabut satu macam. gua dah plan dengan kawan-kawan pukul 11 nak gerak. gua ajak balik mak gua taknak. baru sikit katanya. macam-macam gua ayat haram mak gua takmau juga..
ayat punya ayat penyudah dia gua balik sorang-sorang jalan kaki. dah menda datang jalan kaki balik pun jalan kaki juga la. gua kabor ke mak gua gua ada hal penting gila babi.padahal nak pergi rumah makwe. cilakak!tipu lagi situ.

naik atas rumah gua terus mandi dengan kelajuan cahaya. pakai cantik-cantik pastu terus menuju ke port(rumah hanapi). dah ada semua mana yang nak follow kami pun jalan. kitorang pergi 5 bijik motor. sekor pun takde lesen. dah menda baru tingkatan 4 mana nak ada lesen. gua lalu ikut Chenor. ikut Temerloh jauh brader..tapi ikut Chenor tu jalan kampung. budak-budak ni bukan buat kira sangat jalan kampung ke apa. semua bahan merembat secara membabi buta. gila! buatnya ada budak2 main tengah jalan kompom bersepai kena tibai..

sampai satu kampung, ada sekumpulan kambing bersembang rilek-rilek tengah jalan. gua ni memang pesen tak boleh tengok binatang, mula la datang idea bukan-bukan nak pedajal. itu jam gua kasi slow sikit motor, sampai je tepi kambing tu.. pelepoww!! gua terajang pinggang kambing tu. peh kucar kacir gua handle motor sampai terbabas masuk semak. nasib baik tak bahan ke pokok getah.
itu jam cuak juga gua brader..

kitorang sambung jalan lagi, peh ada kambing lagi rupanya. hah!lu jaga!! desis gua dalam hati. macam berdendam pulak. tengah gua fikir mana satu gua nak attack.. pelepow!!! member gua dah terajang kambing tu dengan kelajuan motor yang tak sesuai. diorang naik berdua. entah macam mana dia jatuh dari motor tapi bangle yang dia pakai tersangkut dekat motor tapi member yang bawak motor tu haram tak brek. peh gua agak ada 30 meter jugak member tu kena seret. habis luka kaki. gila gua itu jam nak pecah perut gelak. gua syak kambing tu pun sakit perut gelak tengok kejadian tu.

"bakpe aok tak brek peyol??,"mangsa.

"aku mana tau aok jatuh!,"peyol.

"bodo!"
***

Nota: Tunggang dengan cermat, ingat Tuhan.

44 comments:

@tune® berkata... [Reply]

ye...
tak baik ckp yg tak benar kepada ibubape ye...

bahaya tol bebudak nih....
sib baik jauh kt Pahang nun..kalu kt selangor da kene seret ngan lori xpon kapal terbang...urban la katakan selangor ni...

kecik berkata... [Reply]

sile kirim salam pade member itu ye.
gua cam dpt imejin je mcm mane kambing tu tahan gelak!

af [ R ] ed berkata... [Reply]

kambeng tu perut buncit, ade janggut cam lebai mesjid, pastu dier kasi gelak duduk atas tar jalan raya hentak2 kaki, mata berair sambil nampak gigi macam baru lepas bukak braces.. kan kan kan ? pergh.. imajinasi gua mmg tip top...

sayangilah kambeng jalanan, sesungguhnya beliau-beliau itu ade darjat. hahaha

dani berkata... [Reply]

hahaha..macam2 la korang nih.jom tahun depan, raja lawak!

Umie berkata... [Reply]

Aku sajes ko pi daftar Raja Lawak 3..nnt kot dah glamer..angkat EVO 20..fight si Nabil yg baru angkat EVO 10 tuh...muahahaha

nurain berkata... [Reply]

haa..tu sebenornye kene daulat kambing tau x..bapok la jahat bdk2 ni..haha..pemandu plak bleh x sedo mbe jatuh..mesti kene pukau ngan kambing..

Che Sue berkata... [Reply]

ko ni tau2 je dekat2 nk raya korban ni..citer kes derhaka kat menatang2 korban...raya nnt jangan makan kambing! cirit birit gak ko ni..daulat!

Nuts@Kacc berkata... [Reply]

peda'ah tul la aok ni..sian la ke kambing2 tu..dia pun nk lepak2 mesyorat tingkap gak..

padelkopak berkata... [Reply]

serius gua x dapat nak bayang mcm mane kambing berborak rilek-rilek tengah jalan!!

*gua syak lu dah kena tulah!!apa cite, sampai x umah makwe?

.farah. berkata... [Reply]

haha dh tu ape cite g kenduri? dgn muka sedih menahan sakit la tu? hehe

mrblind berkata... [Reply]

gua syak lu yang jatuh..sebab lu tipu mak lu..tapi sebab lu bikin cerita..lu jadi hero..amacam..lu setuju tak..

tasikmerah berkata... [Reply]

yang pegi pedajal kambing tu buat mende. apa lu ingat lu aje ada makwe. kambing tu pun nak jenjalan bawak makwe jugok weh...

:p

rahimin idris berkata... [Reply]

kambing memang. bodo nak mampos. kalau pakai kereta aok lenyek tak?

fakyew berkata... [Reply]

aok lalu ikut jalan batu papan tu ke wei

Nazra berkata... [Reply]

rasa mcm nak buat iklan ja..
tp apa motifnya, saya sendiri tidak mengetahui

(~_~)

sultan berkata... [Reply]

haha... abis la ko. dtg umah awek bau kambing...

Suka Bebel berkata... [Reply]

idup aok ni memang penuh ngan tulah lah.takda dosa apa kambin tu korang sepak terajang.kalau kambin tu boleh ketawa memang aku tumpang ketawa sekali.ha ha

valsa nine berkata... [Reply]

whoho..

adehh.. g trajang kambing tu wat mende lah. member kene lagu tuh, aku rs lah.. berkat doa kambing yg dizalimi..

doa dizalimi kan makbul.. whhoho

p/s: bagus la. at least gune jugak moto tu g sejid! huhu kalo hari2 lagi bagus! ^-^ bagus2.

poyotito's berkata... [Reply]

@tune,
iye..standard dah budak2..
tu pasal gua suka duk kampung beb!

kecik,
hah orait!
yang mana satu?

afred,
peh memang lain macam lu punya imaginasi beb! stone ke apa?
HA HA!

dani,
huih!lu try la dulu,gua segan..

umie,
peh tak sanggup gua beb! kalau berlakon di samping baizura kahar tu nak juga..

nurain,
daulat ke hapa gua taktau.
tapi kejadian tu kelakar nak mampus bila diingat balik.

che sue,
ah kambing tu bahan melepak tengah jalan apahal? peh kambing plak salah.

nuts,
mesyuarat menda,dia berat ke mengumpat gua rasa.

padel,
sampai la beb! member gua berkeras juga nak pergi gua on je la.

.farah.,
makan nasik muka pedih je la jawabnya..

mrblind,
bukan langsung! kalau gua memang gua mengaku je beb! apa cerita jatuh motor pun nak malu?

tasik,
nak jenjalan pun cari la tempat romantik sikit. ni hapa cerita bercinta tengah jalan?
HA HA!

rahimin,
kalau KE30 gua langgor je slow2.

fakyew,
iye la tu gamaknya..

nazra,
iklan menda pulak nih?

sultan,
ah makwe steady takpe beb!

sukabebel,
itu lah!buas sangat apahal entah.

poyotito's berkata... [Reply]

valsa nine,
tu la takde kerja nama dia.
dah menda memang pesen buas nak buat macam mana..

StingRay berkata... [Reply]

jom rempit ngan kriss evo aku.... hahaha......

chopstick berkata... [Reply]

ihh..aritu cerita carik pasal ngan ular,ni kambing lakkk..hahaha memang buas la kamu!haiwan-haiwan kat area kampung kamu tu sure dah blacklist nama kamu dan kengkawan..=P

cikin berkata... [Reply]

kalau dulu ko terajang kambing, ape kata skang ni ko try terajang kerbau plak. wahahahhaha...

Redzwan Abdullah berkata... [Reply]

huh
kambing yang tak tau ape2 jugak yg ko hentam?
ish3x

hanis berkata... [Reply]

ko kijam

one love berkata... [Reply]

haish!
kesian kambing tu...
padan muka! sapa suruh teranjang kambing?
mengong...

hehehehe :p

Dzulkarnain Mohamad berkata... [Reply]

jln tongkiat pn kuat gak lepak..atas sikit tu kat sg jerik pn pot dorang..area kuil tu..

ilazz berkata... [Reply]

isyhhh zalim ler ko. Cam zionis la plakk. sian kat kamben tuh..
hehehe..

atheera.akem berkata... [Reply]

dulu pernah pasrah dengan cik kambing ke?

ms.eafatihah berkata... [Reply]

memang nakal la separa normal neh..
adeh..ngan kambing pon die xpuas hati..adeh!!!

utopia berkata... [Reply]

kelakar seh...
emm aku pun rase lah kambing2 pun pecah perut ketawa

poyotito's berkata... [Reply]

stingray,
ah takat kriss evo lu tuh gua bagi hundred sport je dulu.
boleh titik baru gua turun yamaha kap
haha

chopstick,
gua suspek pun macam tu juga.
nampak muka gua pucat muka masing2.
haha

cikin,
gua dah quit scene terajang2 binatang ni semenjak pekena blog ni
haha

redz,
itu la! takda sebab.

hanis,
gua lagi kejam dari polpot kalau lu nak tau.
haha

one love,
haha zaman dulu memang begitu..

dzulkarnain,
peh situ memang bersepah! gua berapa kali cemas nak tibai dengan kereta

ilazz,
kambing tu ok je. sihat walafiat.
anak 6 dah skang.

atheera,
entah!tak ada kot.

ms.eafatihah,
ah lu pun apa kurangnya..

utopia,
gua rasa macam tu juga..
habisla malu nak lalu pasni

l.i.f.e berkata... [Reply]

urghhh..sakit :|
ngilu aku membacanya

Ahmad Azrin Aziz berkata... [Reply]

Aok tk reti tekan brek ke ?

Marzuki berkata... [Reply]

memang kambeng betul kambeng tu. haha

zairi berkata... [Reply]

1994 moto suzuki best memang tengah naik populariti nya.ayah aku beli dan aku pemekap moto tu.ramai la yang jeling2.
kat felda x de kaming.tapi ramai 'kambing2' ajak aku test power.ade ke patut 110cc aku kena cabar paksa ngan rxs?kambing betul!!!

zizou berkata... [Reply]

budak black tak hempuk lu ker

pjoe berkata... [Reply]

gua pakai ss dulu
mau race
haha

Radius.F berkata... [Reply]

hah, kambing boleh la lu tendang, try buat kat kerbau tgk..
hahahaha

Gee berkata... [Reply]

adeeiiii ko poyoyito..kiiiijaaaaaaaam sunggoh ko!(smbil tutup mata nangeh..)..konpem anak sa c rachel tia mo ko ehehhe...

P/S : kalau tukar kambing itew ngan landak best gak..ohoho

poyotito's berkata... [Reply]

life,
sakit sungguh wehhh

ahmad,
koi reti,peyol tu tak.

marzuki,
ye sungguh!!

zairi,
peh suzuki best tu memang tiptop dizaman beliau beb!
tapi RXS memang tak boleh makan la...

zizou,
kampung tu budak black tak berapa ada lagi masa tu..

pjoe,
hah molek!
lu bagi gua jalan dulu la..

radiusf,
peh kerbau mana boleh blah beb!
kang bersepai gua tengah jalan..

gee,
hahaha landak biasa gua ambik duri je buat penunjuk time ngaji..

.::c!kzUrA::. berkata... [Reply]

hadoi ai pakwe..sakit perut makwe bc entry nih!!

kotak-katik berkata... [Reply]

haha.

mak aku suruh aku amik lidi nak tibai aku.

suhana berkata... [Reply]

peyol tu yg yg skang da kawin,keje kat kl ke?...
ah,sibuk je kan.hahah