Isnin, 3 Ogos 2009

Sensitif

“Nak gunting pesen menda ni?,” tanya kawan gua merangkap tukang gunting peribadi gua. Gua memang tak berkenan nak gunting kat kedai gunting rambut. Takut smart sangat pula nanti. Lagipun gua tak berminat nak menghabiskan duit gua yang jarang ada banyak itu untuk tujuan sebegitu.

“Gunting je pesen menda pun ..jangan huduh sangat sudah la..,” balas gua pula. Gua memang percaya je pada kawan gua tu pasal beliau memang tak pernah lagi mengecewakan gua. Tapi hati rasa macam berat je nak gunting pasal masa gua baru balik itu hari ramai juga orang kampung ingat gua artis.Namun disebabkan emak gua tak berenti duk kabor rimas tengok rambut gua, gua akur. Lagipun gua bukan nak jadi artis.

Kawan gua itu dengan pantas terus menggunting rambut gua dengan bergaya dan profesional. Gua ada juga bagi cadangan suruh dia buka kedai tapi malang cadangan gua dipandang sepi. Bunyi rambut gua kena kerat rangup betul. Naik mengantuk gua. Ikut hati nak saja gua minta kawan gua tu gunting sambil gua berbaring. Tapi gua fikir-fikir balik macam tak senonoh pula kalau gua membuat permintaan sebegitu.

***

“ku ingat kamu..ku rindu kamu..wajahmu selalu terbayang..”, gua menyanyi-nyanyi merdu lagu Mas Idayu tanpa malu-malu depan cermin sambil menyapu minyak rambut jenama Revive di kepala. Entah kenapa gua nyanyi lagu Mas Idayu.

Sudah saja gua setting rambut gua jadi pacak-pacak macam dalam tibi, gua pun melangkah yakin menuju ke dapur. Emak gua tengah goreng bihun.

“Amacam mok..?”, tanya gua, “ smart dok..?”

“Boleh laa..”, balas emak gua. Ringkas tetapi sudah cukup untuk membuatkan gua hilang keyakinan diri.

“ ‘boleh laa’ je?”, kata gua kecewa, “ kabor la mok, smart ke dok ni..?”

“ smart dah..tapi bangun pagi payoh, kalo tak lagi smart.”, bijak emak gua bermain kata-kata.

“ alaa..kome bukan taknok bangun mok..tapi tu la, kome sensitive sikit dengan matahari pagi. Kalu tengah hari kome ok sikit.”, balas gua pula tersengih-sengih sambil teguk air Sunquick.

“ sensitip korok mu.”

Gua diam dan menerima kata-kata emak gua dengan hati terbuka sambil mengesat air Sunquick yang mengalir keluar ikut hidung.

22 comments:

kecik berkata... [Reply]

mak lu terbaik weh!

hai mak!

eh gua pes?

Don Balon berkata... [Reply]

kuikui..
buleh sedas!!
kuikui

Fadh berkata... [Reply]

ha ha ha xcukup sedas don...dia nie pesan berdas-das pun blum tentu insaf lagi...jenis nie kambus dlm kubur hidup2 mgkin laa mboh insaf he he he

Ahmad Azrin Aziz berkata... [Reply]

dapat korok sebijik!!

Don Balon berkata... [Reply]

Fadh..
benar!!

HazirahMahadzir berkata... [Reply]

sensitip celah mana ntah!
:))

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata... [Reply]

sanquick xkuar ikut telinga skali ker??

macha_sezs berkata... [Reply]

“ sensitip korok mu.”

fui.padu serta jitu!!

wahahaha~

deusXmachina berkata... [Reply]

sekali kena sedas dgn mak aok...
ahahah

@tune® berkata... [Reply]

kan mak lu bg korok..
amek jer la

Nuts@Kacc berkata... [Reply]

keh ingat keh nk datang umah aok bawak hadiah banyak2 la ke mak aok tu..

hehehheh....kim salam ya ke mak aok tu..

AMMOSHAM berkata... [Reply]

lu jangan derhaka kat mak lu bro...

jo berkata... [Reply]

matahari pagi tu ada vitamin tau..sensitip, sensitip...

sensitip korok mu!!

haha...

BudAk hijAu berkata... [Reply]

kim salam kat mak!ehek..

-azura- berkata... [Reply]

Nak geng ngan mok kamu tu buleh dok? hehehe...

erm..not important for u to know ;) berkata... [Reply]

hahaha klaka la ko neh..berminat nk jadik 'follower' la plak bleh :P

tasikmerah berkata... [Reply]

sayanglah kat mak lu. hehehe...


.

miraCLEver berkata... [Reply]

“ kabor la mok, smart ke dok ni..?”

gula gile! hoho...

balqissy berkata... [Reply]

sila jangan telan sunquick yang kuar tu. eeeuww!

Cik Zura berkata... [Reply]

mok hang memang best... hak hak hak... tapi aku kongpius camna hang buleh minum air sunquick keluor ikut idung...????

Faizal Zakaria's Blog berkata... [Reply]

oklah tu... :-)












Klik Di Bawah:-
>>> Blog 1 Malaysia <<<

bonjourbonjour berkata... [Reply]

lama gila xdatang sini!!