Sabtu, 21 Mei 2011

Setahun sudah berlalu

Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh. Ok. Pada entri kali ini gua tanpa malu-malu ingin membuat sedikit ulasan mengenai sebahagian pasukan-pasukan World Cup 2010 dengan sesuka hati gua. Macam kita tahu World Cup sudah habis. Jadi ini adalah rumusan saya.

Jerman
Macam kita tahu, team ni gila babi steady. Player muda-muda je. Mereka laju dan berkemahiran tinggi dan tak banyak brek bila counter attack. Jenis otak cepat. Dari bawah bawak ke atas semua steady-steady laju. Dah. Gua tak selera nak ulas lebih-lebih pasal team ni. Gua syak mereka hisap ice. Takpun minum air ketum sebelum masuk padang.

Brazil
Mula-mula gua ingat team ni akan menapau Belanda yang gua sokong dan mudah ke final. Tapi last-last dia yang out kena tibai. Memang naya. Buruk-buruk muka budak-budak Brazil main lepas kena tinggal 2-1. Tapi apakan daya Belanda lagi handal dan bertuah malam tu. Lu confident sangat tu la Brazil…

Spain
Team ni adalah antara tiga team yang gua jangka akan menjuarai World Cup 2010 berdasarkan reputasi baru lepas menang Euro 2008 dan saingan peringkat kelayakan yang cemerlang. Dan sememangnya jangkaan gua tepat. Tapi mula-mula buat hal kena dengan Switzerland. Mujur lepas tu menang belaka walaupun main dibawah keupayaan sebenar. David Villa memang handal walaupun gaya time bawak bola huduh dan tidak smart. Pesen bawak bola mengangkang gitu gaya. Huduh Villa woi..!!

Argentina
Gua tak tipu. Ini pasukan pilihan no dua gua. Walaupun corak tak berapa cun dan defense lembap bukan main masa lawan Jerman. Gua syak Maradona mesti malu gila babi bila kena titik 4-0 itu hari.. Messi walaupun main bagus tapi kesian betul tak dapat gol. Tevez gua respek. Main macam berperang. Pendapat peribadi gua, Higuain main macam pundek malam tu. Berlakon porno lagi molek. Gua tidur malam tu dengan mata bulat.

Ghana
Terus terang, gua berharap Ghana yang akan lepas ke separuh akhir masa dia lawan Uruguay. Main mati-matian gua tengok diorang main. Gila bersungguh-sungguh. Tapi takdek arah Uruguay ada dua keeper atas padang. Setan punya Suarez. Gyan pulak buat hal tendang laju-laju bahan ke palang. Time-time macam tu lah dia nak buat hal. Gua yakin seluruh pasukan akan menyalahkan Gyan dalam hati. Nak cakap terang-terang takut kawan tu kecik hati. Kesian gila gua tengok muka budak-budak Ghana. Kalau Fifa ada buat format undi masuk, tobat gua undi Ghana.

Belanda
Team pilihan gua.Gua mengharapkan team ni yang akan menjuarai World Cup 2010. Gua pilih pasal Belanda ialah team yang low profile, steady dan juga total football. Tapi bila gua tengok betul betul tak ada lah total football sangat. Tak banyak harapan dan publisiti yang diberikan kepada Belanda. Main tak berapa cun juga walaupun layak ke final. Gua harap kerajaan Belanda tidak segan silu memberi cuti dua minggu kepada gua sempena Aidilfitri yang akan menjelang tidak lama lagi.

England
Team paling menghampakan penyokong. Main serupa haram jadah. Kalau gaya sebelum World Cup pung pang pung pang macam-macam cakap. Sekali main, barai. Defense yang lembik, midfield yang kelam kabut, dan forward yang tak boleh diharap merupakan strategi pasukan ini. Gila. Rooney sebelum main bukan main sembang nak jadi top scorer, tengok-tengok sebijik pun tak dapat. Tak dapat gol tu tak apa la. Tapi yang pergi main sebijik macam pemain Malaysia tu apahal?. Namun, sebagai rakyat Malaysia, gua bangga. Gua akhiri rumusan tentang England ini dengan kata-kata,’ alaa..kalu gol Lampard tu kira pun bukan ke mana juga..”,

France dan Italy
Team paling barai 2010. Gua daripada awal dah agak dua team ni memang tak kemana. Tapi gila apa pusingan pertama pun tak lepas. Finalis 2006 dan defending champion tu. Main memang macam bangang sungguh. Gua taktau nak cakap apa. Gua harap tokei-tokei judi di luar sana dapat mengambil pengajaran dari kejadian ini. Daripada bertaruh pada team bangang macam ni, baik bagi gua duit tu. Lepas juga gua beli tali pinggang baru.

Subkhiddin
Satu-satunya rakyat Malaysia yang terlibat secara langsung dengan game di Afrika Selatan. Tapi naya betul ke dia tak dapat jadi referee nombor satu. Sampai ke sudah duk angkat papan tu je kerja dia. Namun gua puji juga kerana beliau berjaya mengangkat papan nombor tu dengan penuh jiwa dan bergaya. Steady Subkhiddin..!!

Note: Ok. Sebenarnya, gua jumpa menda ni dalam folder pada kompiter lama gua di kampung baru baru ni. Banyak lagi sebenarnya, nanti pelan pelan gua publish. Jadi walaupun dah hampir setahun World Cup 2010 berlalu, gua nak publish juga. Gua peduli hapa. Blogspot bukan marah pun.

7 comments:

Mikael berkata... [Reply]

first!

Bozu berkata... [Reply]

gua nak kabor satu je, hal Subkhiddin jangan buat main. cikgu sekolah budok Fuad Salim tu..

DuniakuAbstrak berkata... [Reply]

takyah gi jauh..team abang z kesayangan kau tu bawak boleh tahan padu gak..haha

tasekM berkata... [Reply]

blogspot mmg tak marah.
tapi.
gua ada gak rasa nk marah cerita WC.
bila bulan punya cerita nih..



.

al-jambz berkata... [Reply]

ini kalau up dekat Sokerleaks ni, sedak ni.

jo berkata... [Reply]

update sikit brader..semua org dah lupa pasal WC.. cerita pasal minyak dh skang..

poyotito's berkata... [Reply]

ish, orang dah kabor dah ni entry tahun lepas punya!